Ljubljana Danes se začenja festival Fotonični trenutki 2012, ki bo sestavljen iz petih glavnih tematskih in formalnih sekcij, organizatorji pa so letos poseben poudarek namenili dvema osrednjima kategorijama, kjer bodo izpostavili regionalne tendence sodobne fotografije.

Festival bo nocoj ob 19. uri odprla razstava Magnums First: The Face of Time v Galeriji Jakopič. Gre za obsežno skupinsko razstavo zgodnjih del kultne fotografske agencije Magnum, ki predstavlja ponovno odkritje in rekonstrukcijo prve skupinske fotografske razstave te agencije iz leta 1955, ki je dolga leta veljala za izgubljeno. Osrednja tema razstave je vprašanje fotografskega humanizma, saj so ljudje v svojih okoljih upodobljeni brez senzacionalizma. Izbor razstave vključuje 83 originalnih črno-belih vintage fotografij svetovno priznanih fotografov, med njimi tudi ustanoviteljev Magnuma, to so: Robert Capa, Marc Riboud, Werner Bischof, Henri Cartier - Bresson, Ernst Haas, Erich Lessing, Jean Marquis in fotografinja Inge Morath. Razstava pa ne pomeni le presežka, ki bo navdušil poznavalce fotografije zaradi svoje slogovne in tehnične kvalitete ter ohranjenosti fotografij, temveč prinaša tudi izjemno zanimive zgodbe, ki so jih v svojih fotoreportažah obravnavali posamezni fotografi.

Osrednja skupinska razstava letošnjega festivala bo razstava Aftermath/Changing Cultural Landscape, ki bo od 31. maja dalje na ogled v Narodnem muzeju Slovenije in se bo usmerila na območje zahodnega Balkana. Razstava bo predstavila prvi del širšega regionalnega projekta, ki raziskuje in obravnava tendence družbeno angažirane sodobne fotografije na področju nekdanje Jugoslavije v minulih 20 letih.

Več o festivalskem programu in spremljevalnih dogodkih je mogoče najti na spletni strani www.photonicmoments.net. nr