Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN) je namreč v petek, tik pred iztekom roka, zahtevala dopolnitev dnevnega reda prihajajoče skupščine s točko "odpoklic in imenovanje članov nadzornega sveta družbe". Na seznam bodočih nadzornikov je uvrstila kar tri relativno pomembne člane SDS - Matjaža Janšo, Petra Kavčiča in Miho Kluna.

Kljub predhodnim dogovorom o enakomerni razdelitvi nadzorniških položajev je pred vrati Telekoma tako kot v primeru Darsa ostala Državljanska lista, ki jo vodi Gregor Virant. Predlog, pod katerega se je (v imenu države) podpisala predsednica AUKN Dagmar Komar, je po trditvah naših virov pri članih druge največje koalicijske stranke povzročil veliko negodovanja, tudi nekaterih pomembnih članov. Še donedavno naj bi bilo namreč dogovorjeno, da bodo med novimi nadzorniki Telekoma sedeli tudi predstavniki z Virantove liste, njihov član Janko Jenko pa bi utegnil zasesti izpraznjeno mesto predsednika uprave.

Ker so Virantovi zavzeli položaj, da SDS ne sme imeti večine članov v nadzornih svetih "državnih" družb, po že omenjenem Darsu pa je Telekom že drugi primer, ko se je zgodilo prav to, naj bi člani Državljanske liste o tej problematiki razpravljali v četrtek na svetu stranke. Če seznam do 26. junija, ko bo skupščina Telekoma, ne bo spremenjen, pa bi lahko prišlo do hude zaostritve odnosov med Virantovimi in SDS, napoveduje se celo "resna vladna kriza".

Na drugi strani si je uspela svojega predstavnika v nadzornem svetu izboriti stranka DeSUS. Gre za Janeza Benčino, nekdanjega generalnega direktorja IBM Slovenija, ki vodi odbor stranke za ekonomska vprašanja. Poleg vidnih članov SDS sta za člana nadzornega sveta Telekoma predvidena še nekdanji direktor Tušmobila Matjaž Savodnik ter Matej Kovač, ki je v preteklosti zasedal položaj pomočnika direktorja Japtija, od februarja lani pa je eden od direktorjev podjetja IUS Software. Spomnimo, da je (bil) med večjimi lastniki tudi bivši član uprave NLB Alojz Slavko Jamnik.

Kot zanimivost izpostavimo, da trenutno nadzorni svet Telekoma sestavljajo kar trije doktorji - Tomaž Kalin (neprofitna organizacija Dante), Jaroslav Berce (FDV) in Marko Hočevar (EF) - ter dva magistra - Tomaž Berginc in Nataša Štelcer. Med kandidati, ki jih bodo zamenjali, pa se lahko z magistrskim nazivom pohvali zgolj Matjaž Janša.

tomaz.modic@dnevnik.si