glasba

Ljubljana

Godba ljubljanskih veteranov

Koncert na Ljubljanici. Danes bo nastopila Godba ljubljanskih veteranov, ki bo igrala najprej na barki po Ljubljanici od Trnovskega pristana do Mesarskega mostu, nato pa se bodo člani orkestra izkrcali in odigrali 20 do 30 minut programa. Od Trnovskega pristana do Mesarskega mostu. Ob 18. uri.

Aleks Volasko

Koncert. Nastopili bodo Aleks Volasko z bendom in mladimi pevskimi talenti (Manuela Brečko, Brina Vidic, dvojčici Prusnik, Jaka Vižintin in drugi). Animator programa bo raper Zlatko. Prešernov trg. Ob 19. uri.

Pomladni swing na Ljubljanskem gradu

Koncert. Program bo začel ameriški pianist Steve Klink s svojim triom in v prvem delu koncerta predstavil glasbo s svoje nove zgoščenke The Ocean, ki je pravkar izšla v Nemčiji in prejela najboljše kritike. V drugem delu večera se mu bo pridružila naša prva dama jazza Mia Žnidarič in občinstvu predstavila izbor svojih novih skladb ter nove aranžmaje svojih velikih uspešnic. Nastopili bodo Mia Žnidarič (vokal), Steve Klink (klavir), Robert Jukič (bas), Aleš Rendla (bobni). Kot gost bo nastopila tudi zasedba The SLO Horns, ki jo sestavljajo Tadej Tomšič (saksofon), David Jarh (trobenta), Rok Štirn (pozavna). Stanovska dvorana. Ljubljanski grad. Ob 20. uri.

Perpetuum Jazzile

Koncert. Vokalno skupino Perpetuum Jazzile je do januarja 2011 vodil umetniški vodja Tomaž Kozlevčar, ki je z zasedbo Perpetuum Jazzile prvič sodeloval leta 1999 kot glasbeni producent prve zgoščenke Ko boš prišla na Bled, leta 2001 pa se je zasedbi pridružil kot umetniški vodja, dirigent, aranžer in glasbeni producent. Od takrat se je tempo zbora stopnjeval in dosegel 75 koncertov na leto. Tomaža Kozlevčarja je v začetku leta 2011 nasledil Šved Peder Karlsson, ki je dolga leta sodeloval z zasedbo The Real Group in velja za enega najbolj priznanih strokovnjakov za vokalne zasedbe v popularni glasbi. Križanke. Ob 20.30.

Katanija

Koncert v okviru cikla Sozvočje sveta. Nastopila bo skupina Katanija, ki ustvarja etnoglasbo Balkana. Zasedba sestavljajo Dino Murtizani (kaval), Vojko Kokot (bisernica), Andrej Tomažin (cajon), Marija Gacić (harmonika), Damir Rapić in Dejan Kolarič (kitara), Borut Mavrič (kontrabas), Dunja Šegrt (violina), Nataša Jovanović (vokal), Sabina Klakočer (vokal), Sanja Šabac (vokal), Ana Šegrt (vokal), Karolina Verbič (vokal). Hostel Celica. Ob 21. uri.

Light Bearer, Iamdisease

Koncert. Angleška skupina Light Bearer je konceptualen bend, glasbeni projekt, ki si koncept izposoja od trilogije Philipa Pullmana Njegova temna stvar (His Dark Materials), Izgubljenega raja Johna Miltona do Božanske komedije Danteja Alighierija. Kot predskupina bo nastopila domača zasedba Iamdisease. AKC Metelkova mesto. Klub Gromka. Ob 21. uri.

Nova Gorica

Glasba z vrtov svetega Frančiška: Komorne skupine Mladinske filharmonije NOVA

Koncert. Mladinska filharmonija NOVA je bila ustanovljena jeseni 2010 na pobudo vodstva Glasbenega društva NOVA. Zgodba o nastanku redno delujočega simfoničnega orkestra na Goriškem pa sega že vsaj desetletje nazaj. Prvi resnejši koraki so bili narejeni ob praznovanju 10. obletnice društva in zamenjavi vodstva leta 2006, ko je bila kot eden od ciljev tudi ustanovitev sekcije simfoničnega orkestra. Skoraj vsi člani komornih skupin se izobražujejo na glasbenih konservatorijih in akademijah pri nas ter v tujini, nekateri med njimi pa zasedajo vodilne solistične vloge v sami Mladinski Filharmoniji NOVA ter z drugimi sestavi po vsej Sloveniji in Italiji. Večina današnjih nastopajočih se dokazuje na različnih tekmovanjih, tako v solistični kot komorni igri. Frančiškanski samostan. Nova Gorica. Ob 20. uri.

oder

Ljubljana

John Dempsey, Dana P. Rowe: Čarovnice iz Eastwicka

Muzikal. Prevajalka dialogov Alja Predan. Prevajalec pesmi Milan Dekleva. Režiser Stanislav Moša. Glasbeni vodja in dirigent Žare Prinčič. Dramaturginja Eva Mahkovic. Scenograf Jože Logar. Kostumografka Andrea Kučerová. Nastopajo Uroš Smolej, Tanja Ribič, Pia Zemljič k. g./Viktorija Bencik, Iva Krajnc, Mirjam Korbar Žlajpah, Gregor Gruden, Domen Valič, Viktorija Bencik/Tina Potočnik in drugi. MGL. Ob 19.30.

Aleksander Stroganov: Ptičeslovje

Prevajalec Miha Javornik. Režiser Zvone Šedlbauer. Dramaturginja Alenka Klabus Vesel. Scenografka Špela Puc. Kostumografka Bjanka Adžić Ursulov. Skladatelj Igor Leonardi. Nastopajo Jaka Lah, Tanja Dimitrievska, Jožef Ropoša. Mala scena MGL. Ob 20. uri.

Oscar Wilde: Ribič in njegova duša

Predstava v okviru festivala Prelet. Prevajalec Ciril Kosmač. Režija Ivan Peternelj. Celostna podoba Matej Peternelj. Glasba Aldo Kumar. Kostumi Barbara Stupica. Nastopajo Ivan Peternelj, Blaž Šef, Tina Vrbnjak. Ribič in njegova duša je pravljica o lepoti, strasti, modrosti, bogastvu in ljubezni. Po drugi strani je to zgodba, v kateri lepota, strast, modrost, bogastvo in ljubezen zažarijo tudi v svojem krutem nasprotju, v svoji demonski podobi. Stara pošta. SMG. Ob 19. uri.

Mitja Lovše: Srečen konec sveta

Avtor teksta in režiser Mitja Lovše. Glasba Peter Žargi. Vokal Sara Knežević. Nastopajo Uroš Potočnik, Miha Brajnik in Gorka Berden. Srečen konec sveta je komedija, v kateri gledalce skozi dvanajst bolj ali manj apokaliptičnih prizorov trije protagonisti v več različnih likih popeljejo skozi sodobno percepcijo globalne norosti, ki se skozi lokalno dojemanje dogaja predvsem pri nas. KUD Franceta Prešerna. Ob 20. uri.

Maribor

Paolo Nani: Pismo

Klovnovska predstava v okviru festivala Klovnbuf. Preprosta, pravzaprav zelo preprosta predstava. Vsa zgodba se namreč pred očmi gledalcev ponovi v petnajstih različnih variacijah, katerim pa je skupno dvoje, v predstavi ne bo izrečena niti ena sama beseda, gledalci pa se bodo zagotovo vsakič nasmejali do solz ob mojstrstvu Nanijevih interpretacij, pri čemer moč umetnikovega igranja izhaja iz neposredne relacije igralca z občinstvom in tako prinaša nepričakovana presenečenja tako igralcu kot seveda tudi občinstvu. Predstava gledalca enostavno transportira v svet različnih klovnovskih karakterjev vse tja do črnega klovna, klovnskega karakterja, s katerim se upajo "spopasti" samo največji mojstri klovnovske umetnosti, med katere italijanski umetnik Paolo Nani nedvomno tudi sodi. LG Maribor. Ob 20. uri.

razstave

Ljubljana

Klavdij Sluban: Druga obrežja Baltsko morje

Fotografska razstava. Klavdij Sluban (1963) je francoski fotograf slovenskega rodu. Zgodnja otroška leta je preživel v Livoldu, šolal se je v Parizu, kjer je leta 1986 diplomiral iz anglo-ameriške književnosti. Fotografija ga navdušuje od najstniških let, po diplomi pa je znanje o črno-beli fotografiji izpopolnil v ateljejih Georgesa de Fevrea. Od takrat naprej se posveča popotovanjem, na katerih nastajajo njegova avtorska dela. Je dobitnik evropske založniške nagrade za fotografijo 2009, Leicine nagrade (2004) in Niépcejeve nagrade 2000 (glavne francoske nagrade na področju fotografije). Razstavi v Galeriji Fotografija in Galeriji Vžigalica ponujata pregled opusa, nastalega na potovanjih s transibirsko železnico in ob rečnih ter morskih obalah vzhoda. Na ogled do 31. julija. Galerija Fotografija.

Klavdij Sluban: East to East/Transsibirska

Fotografska razstava. Predstavitev fotografskega opusa Klavdija Slubana ponuja pogled v makrokozmos kvalitetne evropske fotografske umetniške produkcije. Razstava East to East/Transsibirska predstavlja del avtorjeve predstavitve v Ljubljani, pri čemer je tudi ta del popolnoma samostojen, vsebinsko zaokrožen del, obenem pa se povezuje s ciklom, ki je sočasno predstavljen v Galeriji Fotografija. Na ogled do 31. julija. Galerija Vžigalica.

drugi dogodki

Ljubljana

Mesto bere

Dan Mestne knjižnice Ljubljana in zaključna prireditev projekta Mesto bere. V Mestni knjižnici Ljubljana so od lanskega novembra do letošnjega aprila v projektu Mesto bere vabili odrasle k branju kvalitetnih in izbranih, predvsem sodobnejših slovenskih avtorjev. Pokrovitelj bralnega projekta je župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Na prireditvi bodo nastopili Andrej Rozman - Roza, Pripovedovalski variete in Vlado Kreslin. Stritarjeva ulica. Od 16. ure dalje.

Mississippi Goddam: Podobe odpora v glasbi

Predavanje v okviru Ljubljana Pride. Elementarni cilj fašizma je razvrednotenje človeškosti, odpoved civiliziranosti. Zatirane in marginalne skupnosti se pogosto poslužujejo umetnosti kot strategije za ohranjanje dostojanstva. Urška Sterle bo predstavila nekaj glasbenih citatov odporniških umetnic in umetnikov ter opisala ozadje, ki stoji za njihovo umetniško pojavnostjo. Cafe Open. Ob 19. uri.

Dr. Oliver Grau: Revolucija podobe: izziv umetnosti novih medijev našim družbam

Predavanje. Dr. Oliver Grau, profesor na Univerzi v Kremsu v Avstriji, je eden vodilnih teoretikov umetnosti novih medijev. Svet podob okoli nas se ni še nikoli tako hitro spreminjal, še nikoli nismo bili izpostavljeni tako številnim različnim svetovom podob in še nikoli se ni način proizvajanja podob tako korenito spreminjal. Na primeru opusov umetnikov, kot so William Kentridge, Jeffrey Shaw, Christa Sommerer, Olafur Eliasson in drugi, bo predavatelj pokazal, kako se je v zadnjih 30 letih digitalna umetnost razvila v živ dejavnik sodobnosti kako je postala "umetnost našega časa". Muzej sodobne umetnosti Metelkova MSUM. Ob 18. uri.

Habemus Papam: imamo papeža

Film. Režija Nanni Moretti (Italija, 2011). Nestrpno pričakovani "vatikanski" film velikega italijanskega režiserja (in levičarja) Nannija Morettija združuje edinstven avtorjev humor in ironijo z globokim humanizmom. V vlogi poglavarja rimskokatoliške vere v eksistencialni krizi blesti legendarni Michel Piccoli. Kinodvor. Ob 16.45.

Ločitev

Film. Režija Asghar Farhadi (Iran, 2011). Letošnji oskarjev nagrajenec za najboljši tujejezični film je kompleksna drama, ki se ob postavljanju pomembnih moralnih vprašanj odreka vsakršni sodbi, in whodunit detektivka, v kateri boste težje kot krivca našli nedolžne. Ločitev so kritiki v hipu in skoraj soglasno označili za mojstrovino in jo uvrstili na številne lestvice najboljših filmov leta 2011. Kinodvor. Ob 18.45.

Izpovedi ekoterorista

Dokumentarni film. Režija Peter Brown (ZDA, 2010). Režiser in aktivist Peter Jay Brown popelje gledalce na trideset let dolgo pustolovščino s kultnim borcem za pravice živali kapitanom Paulom Watsonom in njegovo veselo druščino ekopiratov (Sea Shepherd Conservation Society), ki pluje po svetovnih morjih in rešuje ocean. Kinodvor. Ob 20.15.

Retrospektiva: Matjaž Klopčič: Filmi, ki jih je imel rad: Pravilo igre

Film. Režija Jean Renoir (Francija, 1939). "Renoirjevi filmi so bili vedno srečanje z izjemnim ustvarjalnim navdihom, ki oblikuje vrsto njegovih del iz tridesetih let z neverjetno spontanostjo, sijajnimi dosežki kamere in prizori, ki obogatijo z izjemno lepoto in prepričljivostjo," je o filmu zapisal Klopčič. Slovenska kinoteka. Ob 18. uri.

Filmski krožek Delavsko-punkerske univerze: Financializacija: Tekla bo kri

Film. Režija Paul Thomas Anderson (ZDA, 2007). Kalifornija na pragu 20. stoletja in naftnega booma. Spremljamo vzpon ali srhljivo preobrazbo Daniela Daya Lewisa iz revnega garaškega iskalca srebra in samskega očeta v samoniklega, obsedenega in okrutnega naftnega mogotca. Epska družinska drama in nočna mora dežele izobilja. Slovenska kinoteka. Ob 20.15.

Maribor

Dr. Evgen Bavčar: po poteh tišine

Predavanje v okviru projekta SOdelujem. Projekt spodbuja interdisciplinarni pristop na področju kulture, ki ne vključuje le ranljivih družbenih skupin, temveč hkrati povezuje tudi delovanje strokovnjakov s področja kulture. Danes bo predaval teoretik in fotograf dr. Evgen Bavčar. Klubski prostor. Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Maribor. Ob 16. uri.

Projekcija dokumentarnega filma o Amozu Ozu

Filmska projekcija v okviru EPK 2012. Podnaslovljen dokumentarni film (83 min) z naslovom Naravnost v poletno sonce se nanaša na pred kratkim izdan slovenski prevod njegovega dela Zgodba o ljubezni in temnini. Za komentar filma bo na voljo poznavalka Izraela in hebrejske literature Maja Kutin, dogodek pa bo povezoval Klemen Brvar. Svečana dvorana Rotovža. Ob 18. uri.

Le Samovar

Interaktivne ulične klovnovske intervencije v okviru festivala Klovnbuf. Francoska klovnovska šola Le Samovar je v celoti posvečena klovnovstvu in burlesknemu gledališču. Študentje tretjega letnika omenjene šole bodo skupaj z Zavodom Bufeto in udeleženci delavnic v okviru Klovnbufovega laboratorij smeha pripravili interaktivne klovnovske ulične intervencije. Mestno jedro. Ob 14. uri.

Cristophe Counil

Klovnovska predstava v okviru festivala Klovnbuf. Profesor Martin Lafutte, specialist na področju ljubezni, bo gostil konferenco o zapeljevanju. Ob tej priložnosti in skupaj z občinstvom bo profesor poskusil nekaj edinstvenega: zapeljal bo žensko. Trg Leona Štuklja. Ob 14.45.

Olivier Papuchon

Klovnovska predstava v okviru festivala Klovnbuf. Bil je majhen človek… Kalash, klovn, bližje pohajkovanju kot prizorišču. S seboj venomer vlači svoj voziček, vendar se zdi, kot da nima nič pokazati… ali pač. Zatorej, če vam je všeč sreča in ogaba velikih, pridite… vendar bodite previdni, lahko pride do nesposobnosti. Trg Leona Štuklja. Ob 15.15.

Klovnbufov laboratorij smeha

Delavnica v okviru festivala Klovnbuf. Leta 1990 ustanovljena francoska klovnovska šola Le Samovar je v celoti posvečena klovnovstvu in burlesknemu gledališču. V okviru Le Samovar poteka institucionalizirano izobraževanje na področju klovnade, saj je njihova šola med drugim vpisana v Nacionalni register certificiranih poklicev. Tridnevno delavnica, ki temelji na sodobnih praksah klovnovskega gledališča s poudarkom na edinstveni metodi šole Le Samovar, bo vodili dolgoletni predavatelj Yvo Mentens. Druga gimnazija Maribor. Med 16. in 19. uro.

Celje

Medkulturni dialog in ohranjanje kulturne identitete priseljencev

Zavod Racio Social v sodelovanju z Inštitutom za narodnostna vprašanja organizira okroglo mizo z naslovom Medkulturni dialog in ohranjanje kulturne identitete priseljencev (1. in 2. generacije). Sodelovali bodo Nada Harder z oddelka za upravne notranje zadeve na UE Celje, mag. Olga Bezenšek Lalić, direktorica CSD Celje, Živko Beškovnik iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Matej Loparič z ministrstva za notranje zadeve, Danijela Tešanović Kalaba, pripadnica 2. generacije iz srbske skupnosti, in Jasmin Šehović, pripadnik 2. generacije islamske skupnosti, Felicita Medved, raziskovalka migracij in državljanstva. Razpravo bo moderiral dr. Boris Jesih, višji znanstveni sodelavec na Inštitutu za narodnostna vprašanja. Dvorana Celjskega mladinskega centra Celje. Ob 17. uri.

otroški kot

Ljubljana

Iuna Ornik: Lalanit

Avtorska lutkovna burleska Iune Ornik. Nastopajo Joži Šalej, Iuna Ornik in Marko Velkavrh. Predstava traja 35 minut in je primerna za otroke od 3. leta starosti dalje. Mali oder LGL. Ob 18. uri.

Mali Glej: Kako je Jaromir iskal srečo

Lutkovna predstava za otroke v okviru festivala Prelet. Koncept Ajda Rooss in Jasna Vastl po motivih Petra Svetine. Režija Ajda Rooss, Jasna Vastl, Brane Vižintin. Likovna podoba Jasna Vastl. Izdelava lutk in scene Žiga Lebar in Jasna Vastl. Glasba Nino de Gleria. Nastopata Brane Vižintin in Ajda Rooss. Kako je Jaromir iskal srečo je poetična predstava, ki jo je navdihnila pripoved Petra Svetine z istim naslovom. Predstava traja 45 minut in je namenjena otrokom od 5. leta starosti dalje. Gledališče Glej. Ob 17. uri.