Potem ko je Narodna banka Srbije (NBS) v petek banki, ki je lani ustvarila 290 milijonov evrov izgube (skoraj polovico njene aktive), odvzela dovoljenje za delo, je že v soboto to dovoljenje odobrila Novi Agrobanki, na katero je prenesla depozite in zdrave terjatve. Zadnjo besedo o usodi "stare", kapitalsko neustrezne Agrobanke, v kateri je centralna banka pustila le slabe terjatve, bo imela v naslednjih treh tednih srbska Agencija za zavarovanje depozitov, ki je je začasno prevzela njeno upravljanje. Po oceni naših srbskih virov čaka banko stečaj ali likvidacija.

Ta bo močno udaril(a) tudi po njenih slovenskih lastnikih, ki so v "stari" banki kljub prvotnim zagotovilom srbske centralne banke o njeni sanaciji ostali "zaklenjeni" s svojimi, zdaj tako rekoč ničvrednimi delnicami. Med največjimi so tako beograjska NLB, ki 2,6-odstotni delež hrani za neznanega fiduciarja, ACH, ciprska družba Qwest Investments, ki je v solastništvu ACH in drugih slovenskih lastnikov (Probanke, Pom Investa v stečaju), njeno srbsko podjetje Proinvestments in drugi. Nekateri od naštetih so se po naših informacijah že včeraj obrnili na ministrstvo za zunanje zadeve, kjer so nam odgovore na naša vprašanja obljubili za danes. Od srbske vlade naj bi pojasnila zahtevala veleposlaništva še nekaterih držav, katerih vlagatelji so imeli v lasti delnice Agrobanke.

Operacijo "Nova Agrobanka" so srbske monetarne oblasti izpeljale v popolni tajnosti. Še februarja je srbska država kot največji posamični (20,12-odstotni) lastnik Agrobanke s preostalimi večjimi delničarji podpisala sporazum, s katerim se je zavezala k dokapitalizaciji banke v višini 60 milijonov evrov. Omenjeni sporazum je potrdila tudi Narodna banka Srbije, ki je že konec leta v banki imenovala začasno upravo. Že dva meseca kasneje je država rok za vplačilo preložila.

A tudi v začetku aprila znamenj o načrtnem potopu banke kljub novim informacijam o globini "luknje" v njenih bilancah, ki je bila še septembra lani ocenjena "le" na 20 milijonov evrov, ni bilo na vidiku. Ravno nasprotno, v letnem poročilu za leto 2011, ki ga je v prvih dneh aprila umaknila z njene spletne strani, je banka finančne izkaze pripravila ob predpostavki nadaljevanja svojega poslovanja. Medtem ko so preostali večji delničarji banke dvakrat, nazadnje v začetku maja, neuspešno prek skupščine želeli izglasovati izredno revizijo poslov, ki bi jo opravila hiša PriceWaterhouse Coopers (PWC), je Narodna banka Srbije v petek po koncu trgovanja, ko je delnica Agrobanke celo opazno pridobila vrednost, sporočila odločitev o odvzemu dovoljenja. Obljubljeno kapitalsko injekcijo je nato država res vbrizgala, a v Novo Agrobanka, za kar je Srbija izdala za 85 milijonov evrov obveznic.

Prve informacije o tem so se v srbskih medijih pojavile šele v soboto zjutraj, pri čemer so ti kot zgled tovrstnega preoblikovanja navajali prav ustanovitev NLB in Nove kreditne banke Maribor (NKBM) v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Da je šlo za načrt, ki so ga v vladi in NBS pripravljali dlje časa, dokazuje včerajšnje sporočilo Nove Agrobanke, da je že opravila razdelitev premoženja. Agrobanka je v letu 2010 zasedala 2,3-odstotni delež srbskega trga. Uradna pojasnila vpletenih bomo skušali dobiti danes.

primoz.cirman@dnevnik.si