V mnogih primerih ugrabitev deklet v skladu z običajem ukuthawala, kar pomeni "pobrati“ oziroma "vzeti“, so starši privolili v ugrabitev v zameno za doto, zaskrbljeni aktivisti pa sedaj poskušajo izolirane skupnosti prepričati, da bi se običaju odrekle.

Med aktivisti, ki želijo odpraviti nevarno prakso, je tudi Nombasa Gxuluwe, ki je rojena na vzhodu Rta dobre nade in je terenska delavka pri World Aids Campaign (WAC), ki je opozorila na strašen mit, ki velja med prebivalstvom. "Obstaja mit, da se moški lahko ozdravi okužbe z virusom HIV, če spi z mlado deklico, ki je devica. Zato se osredotočajo na ta mlada dekleta,“ je pojasnila.

Nombasa je v pogovoru za CNN povedala tudi, da je mnogo ugrabiteljev starejših moških, ki so ovdoveli zaradi aidsa. Nato si poiščejo mlajšo "deviško nevesto“ in zaradi mita okužijo še njo.

Praksa se upravičuje na podlagi običaja, ki je staršem ali starešinam vasi omogočal sklepati dogovorjene poroke, a se je nepredstavljivo izrodil, ko so pričeli ugrabljati vedno mlajše deklice v upanju, da so rešitev za njihovo bolezen.