Brežičan je deloval povsem sproščen, od daleč pa je bil videti kot razglašena violina. Nekaj metov je končalo celo v zaščitni ogradi, kar je zanj prava redkost. Po nastopu Kozmus ni olepševal dogodka. Do sebe je bil izjemno kritičen, zato je vse bolj realno, da se bo konec junija odpovedal nastop na evropskem prvenstvu.

Kako ste doživeli neuspešni uvod v olimpijsko sezono?

Kot tekmo, na kateri sem naredil veliko napak. Najbolj me pri vsem skupaj jezi, da na njih nisem znal odreagirati. To je velik hendikep. Napake so sestavni del športa in se lahko pripetijo v vsakem trenutku. Lahko celo rečem, da je za menoj ena najslabših, če ne celo najslabša tekma v karieri. Nimam nobenega opravičila.

Od daleč ste bili videti razglašeni, kot še nikoli doslej. Kako to?

Verjemite mi, da sem bil tudi znotraj povsem drugačen. Nisem imel nobenega občutka za kladivo. Bilo mi je težko, kot bi bil popoln začetnik.

V napovedih pred tekmo ste bili odločni, da morate kladivo vreči 79 m. Boste zdaj apetite zmanjšali?

Ne. Razočaran sem, ker sem v Slovensko Bistrico prišel po 79 m, kar mi ni uspelo. Razlika od 73 m je ogromna. Poskušal sem vreči vsaj 75 ali 76 m, a se nisem mogel niti dobro premakniti. To me jezi!

Kako naprej?

Najprej moram v Medulinu do konca oddelati cikel. Drugega mi niti ne preostane. Za zdaj kaže slabo, da bi nastopal na evropskem prvenstvu. Če ne bo daljših metov, z nastopi ne bom dvignil povprečja. V tem primeru bo treba štiri do pet tednov vaditi pod večjo obremenitvijo in vse misli osredotočiti na olimpijske igre.

Vaša naslednja tekma bo 14. junija v Velenju, kjer se obeta pravi spektakel v metu kladiva. Boste v Šaleško dolino prišli še bolj motivirani?

Motiviran nedvomno bom. Od svojih pričakovanj ne odstopam. Če bo šlo naprej vse normalno, pričakujem, da bom vrgel 80 metrov in pol.

Kako gledate na dolge mete tekmecev? Krisztian Pars v Ostravi in Ivan Tihon v Brestu sta vrgla že prek 82 m ...

Dobri so fantje, ni kaj. Pars je res dobro pripravljen, kar je pokazal v Slovenski Bistrici, ko je z bolečinami v križu vrgel prek 79 m. Po besedah Parsa je odlično pripravljen tudi Rus Litvinov. Za zdaj sem daleč od teh imen. Treba bo veliko delati.