Hesjedal, ki je bil kot večji specialisti za kronometer nesporni favorit zadnjega dne, je 31 sekund zaostanka s Stelvia nadoknadil domala že do vmesnega časa na enajstem kilometru, preostalih 18 je odpeljal z rutino. "Na žalost je bil Ryder boljši od mene, a je zmago zaslužil. Razlika je za 21 dni, 3500 kilometrov, majhna, a je nepomembno razmišljati, kje sem jih izgubil. To je pač kolesarstvo. Ryder je super vozil," je komplimente delil "poraženi" Joaquim Roadriguez - Purito. S tem se ni želel sprijaznil niti po padcu na ogledu trase kronometra. Ali v soboto čez strmi Mortirolo in dolgi vzpon na Stelvio, kjer visokorasli Kanadčan ni omagal. "Naredili so vse, da bi izgubil," je Hesjedal pripomnil na Stelviu, potem ko je ob pomoči ekipe izničil taktiziranje konkurenčne trojice (Basso, Scarponi, Rodriguez), kar je s pridom izkoristil predvsem 25-letni Belgijec Thomas De Gendt (Vacansoleil).

Kot ubežnik je bil nekaj časa nevaren celo Hesjedalu, etapna zmaga in lovorika Cima Coppi po prvem zmagovalcu Faustu Coppiju čez ta 2757 metrov visok zasnežen prelaz je več od vseh pričakovanj. "Da, lepo je zmagati tako legendarni vzpon. Tu so zmagovala velika imena kolesarstva. Upam, da je to dobro znamenje zame," se je razgovoril Thomas De Gendt na Stelviu in potihoma upal, da bo v Milanu prehitel Scarponija. "To je nekoliko nadrealistično. Pred tremi dnevi sem bil še v boju za deseterico, zdaj sem na odru," je v Milanu žarel Belgijec.

Italijani so tako prvič pod odrom od leta 1995. Tolažilni so etapna zmaga Marca Pinottija (BMC) v boju z uro v Milanu, kjer je dosegel povprečno hitrost čez 51 kilometrov na uro, ekipna zmaga Scarponijevega Lampreja ter prestiž najboljšega hribolazca Mattea Rabottinija. Globalizacija pa se čuti predvsem med mladimi, kjer sta bila spredaj Kolumbijca v dresu Skya, Rigoberto Uran in Sergio Luis Henao. No, Purito se je vsaj lahko potolažil z rdečo majico najboljšega po etapnih uvrstitvah, potem ko je na prelazu Stelvio za eno samo točko (eno mesto) slekel svetovnega prvaka Marka Cavendisha.

Slovenijo je na 95. Giru predstavljal Grega Gazvoda (134. mesto). Čeprav je kot tridesetletnik novinec na velikih etapnih dirkah, je bil že nastop uresničitev njegovih otroških sanj. Potem ko je dva tedna in pol stregel kapetanu Johnu Gadretu (odlični hribolazec je zadnji dan zdrsnil na 11. mesto), je z veliko muke zmogel tudi čez prelaza Mortirolo in Stelvio v "skupini" Cavendish in potem odpeljal še težko pričakovani kronometer. "Res sem ga samo prepeljal," je bil prvi komentar Gregorja Gazvode zadnjega dne (74. čas).