Ljubljana Potem ko je kitarist Josh Homme povedal, da noče sodelovati pri obujanju starih projektov, sta se preostala ustanovna člana zasedbe Kyuss, pevec John Garcia in bobnar Brant Bjork, odločila, da se bosta odpravila na turnejo pod imenom Kyuss Lives!.

John Garcia je konec 80. let skupaj z bobnarjem Brantom Bjorkom in kitaristom Joshem Hommejem postavil temelje sodobnega "stoner rocka". Le da se temu leta 1989, ko so z zasedbo po imenu Sons of Kyuss posneli svoj prvenec (z izvornim basistom Chrisom Cockrellom), še ni reklo stoner rock. Pravzaprav se je legenda o Kyuss izoblikovala šele dosti po tem, ko se je bend razšel, njihovo zapuščino pa je bilo mogoče opaziti vsepovsod po generaciji rockovskih skupin, ki so začele vznikati v drugi polovici 90. let.

Kyussevska manija je doživela vrhunec poleti 2010, ko se je Garcia z nizozemskimi in belgijskimi glasbeniki odpravil na evropsko turnejo pod imenom Garcia Plays Kyuss, njihove koncerte pa je začenjal Bjork s svojim bendom The Bros. Bjork se je večkrat pridružil Garcii na odru, dober odziv publike pa je pripeljal do novega poglavja v zgodovini skupine. Garcia in Bjork sta se tako odpravila na skupno turnejo pod imenom Kyuss Lives!, na kateri sta se jima pridružila še kitarist Bruno Fevery in basist Billy Cordell.

Že lansko leto je bila zasedba na evropski turneji dobro sprejeta in podoben odziv je pričakovati tudi na tokratni turneji, ki so jo prejšnji petek začeli v Madridu. nr