Ljubljana Ob izidu Filmografije slovenskega animiranega filma 1952-2012, ki je prvi obširen oris zgodovine animiranega filma v Sloveniji, so danes v Kinoteki pripravili program Animateka: Slovenski animirani film.

Program bo odprl film Vitez in koš (1952) režiserja Saše Dobrile, ki pomeni rojstvo slovenskega animiranega filma. Profesionalni začetki animiranega filma v Sloveniji so namreč temeljili izključno na zvrsti lutkovnega animiranega filma. Kot je ob tokratnem programu zapisal Igor Prassel, bi lahko mejnik sodobnega avtorskega animiranega filma pri nas postavili v sredino 70. let, ko sta Koni Steinbacher in Janez Marinšek ustvarila filma Študent (1975) in Močvirje (1976) ter zanju začela prejemati pomembne nagrade na domačih in mednarodnih festivalih animiranega filma. Drugi pomembni mejnik v slovenskem avtorskem animiranem filmu je bilo leto 1984, ko je Zvonko Čoh za svoj avtorski prvenec Poljubi mehka me radirka dobil nagrado za najboljši film na prestižnem zagrebškem festivalu Animafest. Na največjih svetovnih festivalih je nase opozoril tudi Zdravko Barišič, ki je prejel dve veliki medalji na Festivalu jugoslovanskega dokumentarnega in kratkometražnega filma v Beogradu, s filmom Oblast (1987) pa je leta 1988 na filmskem festivalu v Berlinu kot edini slovenski avtor animiranega filma prejel tudi zlatega medveda.

Na nocojšnji program so poleg omenjenih prvih slovenskih animiranih filmov uvrstili tudi filme, ki so nastali v zadnjih letih. Med njimi Čikorija an' kafe (2008) Dušana Kastelica, Ljubezen je bolezen/Liebeskrank (2007) režiserke Špele Čadež, Bizgeci: Češnje (2003) Grege Mastnaka, Koyaa: Lajf je čist odbit (2011) Kolje Sakside, Pikapolonica hoče odrasti (2011) režiserja Mihe Knifica in drugi. nr