Telovadec Narodnega doma je šel v finalu na orodje peti. Jasno je bilo, da bo za vodstvo potreboval odličen nastop z brezhibnim seskokom, saj je z oceno 15,666 presenetil 18-letni Oleg Vernjajev. Ukrajinec, ki ga Petkovšek pred finalnim nastopom ni dobro poznal, odslej pa si ga bo dobro zapomnil. Ljubljančan je izvedel odlično sestavo, naredil pa poskok pri doskoku, kar ga je z oceno 15,600 poneslo na drugo mesto. Da ukrajinska senzacija ni osvojila evropske lovorike, je poskrbel Nemec Marcel Nguyen, ki se je predstavil z najtežjo izhodiščno sestavo med vsemi finalisti (izhodiščna ocena 16,8). Nemec je v velikem slogu ubranil lanski naslov prvaka iz Berlina ter dokazal, da je trenutno eden najboljših svetovnih telovadcev na bradlji.

"Res je bil neverjeten razplet! A zelo sem zadovoljen. Pred samo tekmo sem se fizično slabo počutil, kar tresel sem se in nisem imel nobene moči. Na ogrevanju nobenega elementa nisem mogel izvesti po načrtih. Zato sem se tik pred tekmo že namenil tekmovati z lažjo vajo, potem pa je že drugi tekmovalec po vrsti, mladi Ukrajinec, dobil tako visoko oceno, da sem bil prisiljen v spremembo načrta. Rekel sem si, da nimam česa izgubiti, če tvegam več in vsaj poskusim s težjo vajo," je finalni nastop opisal Mitja Petkovšek in dodal: "Težja vaja mi je nato presenetljivo lepo, vsaj glede na moje slabše počutje, uspela, škoda le zaradi seskoka. Z malo več sreče bi lahko tudi seskok 'padel kot hruška', pa bi bilo dovolj za zmago. A ne glede na to je po takšni težki tekmi tudi bronasta kolajna odlična!"

Petkovšek je bil na trnih do zadnjega nastopa, ko je šel na orodje domačin Hamilton Sabot. "Bilo je strašno, res strašno! Nguyen je do finala tu telovadil grdo, včeraj pa mu je uspelo držati noge pri točih, veletočih, tako da je presenetil in zasluženo zmagal. Največje presenečenje pa je brez dvoma mladi Ukrajinec, ki mu na ogrevanju nič ni šlo od rok, na tekmi pa je kar letel po bradlji. Počakati sem moral še na Sabota, ki pa je naredil napako in lahko sem se veselil nove kolajne. Po finalnem razpletu je dosežek fantastičen. Saj veš, da si sposoben tudi zlate kolajne, a če ne uspe, moraš biti po taki kruti in težki tekmi zadovoljen tudi z bronasto," je zaključil Petkovšek.

Nekaj pelina je bilo mogoče okusiti ob spremljanju včerajšnjih finalnih dosežkov na konju z ročaji. Madžar Krisztian Berki je prepričljivo ugnal Britanca Louisa Smitha, tretjeuvrščeni Armenec Harutyum Merdinyan pa je prejel oceno 15,300. Torej takšno, ki bi ji bil Sašo Bertoncelj v pravi izvedbi zlahka kos. A Škofjeločan je svoj nastop končal že v kvalifikacijah. Evropski prvaki na posameznih orodjih so postali še Grk Eleftherios Kosmidis na parterju, Rusa Aleksandr Balandin na krogih in Emin Garibov na drogu ter Romun Flavius Koczi na preskoku. V ekipni konkurenci so Britanci v razburljivem finalu vzeli skalp Rusom, tretji pa so bili Romuni.

Najboljši evropski in svetovni telovadci se bodo ta konec tedna predstavili v Mariboru, kjer bo 45. Šalamunov memorial.