Na četrtem sosedskem derbiju, ki je bil tokrat le prestižnega pomena, so Velenjčani še četrtič spravili na kolena pivovarje, ki so na štirih dvobojih pridelali 23 zadetkov minusa. Tekma v Rdeči dvorani je bila tudi v znamenju slovesov po dveh igralcev na vsaki strani: pri gostiteljih Nikole Manojlovića in Roka Šimiča, pri gostih pa Petra Metličića in Nejca Poklarja. Čeprav tekma ni odločala o ničemer, je bila "na nož", s (pre)ostro igro. A Velenjčani (Jure Dolenec 8 zadetkov, Niko Medved 6, Marko Bezjak in Fahrudin Melić po 5) so z zmago proti pivovarjem (Žiga Mlakar 8, Rok Žuran in Borut Mačkovšek po 5), pri katerih je trener Vladan Matić pustil na klopi izkušene Petra Metličića, Dejana Perića, Alema Toskića in Luka Žvižeja, računati pa ni mogel niti na poškodovane Vida Poteka, Davida Razgorja in Gašperja Marguča, dal priložnost svojemu "otroškemu vrtcu", le še potrdili naslov prvaka, ki so ga osvojili kar s 13 točkami prednosti pred drugouvrščenimi Celjani (59-46).

"Za nami je popolna, fantastična in verjetno težko ponovljiva sezona. Čeprav smo bili že pred dobrim mesecem prvaki, smo maksimalno igrali do konca in zavrnili vse namige, da bi lahko krojili boj Celjanov in Koprčanov za drugo mesto," je dejal Gorenjev kapetan Marko Bezjak, ki so ga med dajanjem izjav novinarjem veseli in navihani soigralci pridno polivali s šampanjcem. Tudi Bezjak je bil oblečen v črno majico z velikim rumenim napisom "Državni prvaki 2011/12", o prihajajoči sezoni pa je dodal: "V tej sezoni smo dokazali svojo kakovost, v naslednji pa nas tudi zaradi igranja v ligi prvakov čaka še težje delo. A ose, kot nam pravijo, so letos pikale in pikale bodo tudi v naslednji."

Tako Velenjčani (osvojili so svoj drugi naslov slovenskega prvaka, prvega leta 2009) kot Celjani bodo v naslednji sezoni igrali v evropski ligi prvakov. V novoustanovljeni ligi Evropa bosta Slovenijo zastopala tretjeuvrščeni Cimos in četrti Trimo, ki sta se v soboto pomerila v Bonifiki, na četrti medsebojni tekmi v letošnji sezoni pa so že četrtič slavili Koprčani (31:24). Primorsko-dolenjski dvoboj, v katerem so gostitelji nastopili brez poškodovanih Jureta Dobelška (nos), Matjaža Mlakarja (gleženj) in Milorada Krivokapića (koleno), je imel tudi človekoljubni značaj: namesto vstopnine so pobirali prostovoljne prispevke za malega Nika iz Pobegov, ki v boju za življenje potrebuje zahtevno operacijo. Z zmago so končnico za prvaka končali tudi petouvrščeni igralci Maribora Branika, ki so doma nadigrali Krško z desetimi zadetki razlike (39:29).