Ob prevzemu nagrade je Haneke igralski dvojici izrekel še posebno zahvalo. Zahvalil se je tudi žiriji, svoji ekipi, producentom in financerjem filma, predvsem pa soprogi, ki ga podpira že več kot tri desetletja. "Film je tudi ilustracija zaobljube, ki sva si jo dala, če bi se eden od naju znašel v situaciji, kot jo prikazuje film," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal 70-letni režiser.

Riva in Trintignant sta občinstvo v Cannesu prevzela z vlogama upokojenih učiteljev glasbe, katerih odnos je na preizkušnji potem, ko ona utrpi udarec kapi.

Haneke "najboljši živeči režiser na svetu"

Po Trintignantovih besedah gre nagrada tako producentom kot režiserju Hanekeju, ki ga je označil za najboljšega živečega režiserja na svetu, potem obema njegovima kolegoma, Rivi in Isabelle Huppert, ter celotni ekipi pa tudi režiserjevi soprogi.

Michael Haneke je sedmi režiser, ki je dobil dve zlati palmi v Cannesu. Med drugim sta ju prejela tudi Francis Ford Coppola in Emir Kusturica. Avstrijec je prvo zlato palmo pobral pred tremi leti za film Beli trak.

Veliko nagrado žirije (Grand Prix) je prejel italijanski režiser Matteo Garrone za film "Reality" (Resničnost), ki pripoveduje o moškem, obsedenim s pojavljanjem v resničnostnih televizijskih šovih.

Nagrada žirije komediji o kraji viskija

Ken Loach je za "The Angels' Share" (Angelov delež), komedijo o kraji viskija na Škotskem, prejel nagrado žirije (Prix du jury). Režiser je ob prevzemu nagrade dejal, da bi si festival moral zapomniti sedanje "temne" čase ter pokazati solidarnost s tistimi, ki nasprotujejo varčevalnim ukrepom in rezom.

Nagrado za najboljšo žensko vlogo sta prejeli igralki Cristina Flutur in Cosmina Stratan, ki sta zaigrali v filmu "Dupa dealuri" (Za hribi) romunskega režiserja Christiana Mungiuja. Film, ki pripoveduje o izganjanju hudiča v sodobni pravoslavni cerkvi, je bil nagrajen tudi za scenarij.

Nagrada za moško vlogo je šla v roke danskega igralca Madsa Mikkelsena za vlogo v napeti psihološki srhljivki "Jagten" (Lov) Thomasa Vinterberga. Nagrado je prejel za vlogo moškega, ki ga po krivici obtožijo nadlegovanja otroka. "To nagrado bom delil z vsemi, ki so letos posneli filme," je ob prevzemu nagrade dejal Mikkelsen in dodal: "Delil jo bom z vami zato, ker verjamete v to, kar delate."

Nagrado za režijo je prejel mehiški režiser Carlos Reygadas za film "Post tenebras lux" (Po mraku luč), delno avtobiografsko zgodbo o družini, ki se iz mesta preseli na podeželje.

Najboljši celovečerni prvenec fantazijskemu filmu Benha Zeitlina

Zlato kamero (Camera d'or) je za najboljši celovečerni prvenec, prikazan v kateri od uradnih ali spremljevalnih sekcij, prejel ameriški režiser Benh Zeitlin za "Beasts of the Southern Wild" (Zveri z južne divjine), fantazijski film, v katerem je glavni junak šestletni deček Hushpuppy. Za nagrado se je sicer potegovalo 25 filmov.

Devetčlanski žiriji je predsedoval italijanski režiser in igralec Nanni Moretti. V njej so bili še igralka in režiserka Hiam Abbass s palestinskega avtonomnega območja, britanska režiserka in scenaristka Andrea Arnold, francoska igralka Emmanuelle Devos, nemška igralka Diane Kruger, francoski modni oblikovalec Jean-Paul Gaultier, britanski igralec Ewan McGregor, ameriški režiser, scenarist in producent Alexander Payne ter režiser, scenarist in producent Raoul Peck s Haitija.

Festival v Cannesu se je začel 16. maja in se je s podelitvijo nagrad sklenil danes.