Miroljubno in brez vojaških ciljev

"Poročilo IAEA je vnovič dokazalo, da so vsi tekoči jedrski programi miroljubne narave ter brez kakršnih koli vojaških ciljev", je za iransko državno televizijo dejal Soltanieh, pri tem pa se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni neposredno skliceval na podrobnosti sporočila.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, je po besedah Soltanieha poročilo tudi dokaz polnega sodelovanja Irana z agencijo ter njegovega uspeha na področju jedrske tehnologije, zlasti bogatenja urana.

Najnovejše poročilo agencije sicer navaja, da so analize sledi urana iz obrata Fordo blizu mesta Kom pokazale, da je bil ta obogaten na 27 odstotkov. Pri IAEA sumijo, da skuša Iran v Parčinu skriti dokaze o morebitnih raziskavah za jedrsko orožje, a Teheran je že ob razkritju vsebine poročila sporočil, da bi lahko šlo za tehnično napako.

S tem se strinjajo tudi analitiki in hkrati opozarjajo, da najdene sledi ne pomenijo nujno znaka namernih prizadevanj Irana za obogatitev urana nad 20 odstotkov, poroča AFP.

"Okrepljena dejavnost" v objektih vojaškega kompleksa

Po poročilu sodeč sicer novi satelitski posnetki kažejo še "okrepljene dejavnosti" v objektih vojaškega kompleksa v Parčinu blizu Teherana. IAEA je že izrazila željo po pregledu omenjenega obrata, a ji Teheran dostopa ni omogočil.

Iran uran do 20 odstotkov plemeniti od leta 2010 z utemeljitvijo, da ga potrebuje za izdelavo medicinskih izotopov. A zahodne države so zaskrbljene, saj ta stopnja ni več zelo daleč od 90-odstotno obogatenega urana, ki zadostuje za izdelavo jedrskega orožja.

Sicer pa Iran in šesterica velikih sil na pogovorih v Bagdadu ta teden nista uspela premostiti ključnih razlik, povezanih z iranskim jedrskim programom. Sta pa strani dosegli dogovor, da bo nov krog pogovorov 18. in 19. junija v Moskvi.