Gospodarstvu ne kaže dobro, zato tudi ne zaposlovanju

Gospodarske razmere v državi se ne izboljšujejo, domače povpraševanje se zmanjšuje, gospodarska klima ostaja pod dolgoletnim povprečjem, zato povečevanja zaposlitvenih možnosti letos še ni mogoče napovedati. Tako pravijo na Zavodu RS za zaposlovanje, zaradi česar v drugi polovici leta pričakujejo postopno zviševanje brezposelnosti. "Rast naj bi bila izrazitejša zlasti v zadnjih mesecih leta, ko se bodo v večjem obsegu poleg tistih, ki jim bo prenehala zaposlitev za določen čas ali bodo odpuščeni kot trajno presežni delavci ali zaradi stečajev podjetij, v evidenco zavoda prijavljali tudi iskalci prve zaposlitve," pojasnjujejo na zavodu.

Na vprašanje, na katerih področjih in s katerimi poklici bo največ priložnosti, na zavodu odgovarjajo, da po njihovih ocenah povpraševanje delodajalcev po delavcih v letu 2012 ne bo preseglo lanskoletnega. Še naprej bodo prevladovale začasne zaposlitve, prav tako pa ne bo večjih sprememb v vrsti iskanih delavcev. "Predvidevamo, da bo na račun zaposlitev za določen čas še naprej prevladovalo zaposlovanje v predelovalnih dejavnostih, trgovini, prometu, gostinstvu, v gradbeništvu pa tudi zaradi izvajanja storitev v tujini. Poleg tega bodo iskani strokovnjaki s področij zdravstva, tehnike in informacijske tehnologije," pojasnjujejo in dodajajo, da bo precej manj možnosti za zaposlovanje v javni upravi in obrambi, v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih ter na področju poslovanja z nepremičninami.

Ob koncu leta več kot 115 tisoč brezposelnih

Če torej upoštevamo kazalce letošnje gospodarske aktivnosti ter neugodne napovedi različnih domačih in mednarodnih ustanov, se bo število registriranih brezposelnih z včerajšnjih 109.084 do konca leta povzpelo do 115.500. Na vprašanje, kaj to pomeni za prihodnja leta, na zavodu odgovarjajo, da "bodo potrebna dodatna delovna mesta in aktivnosti na področju posredovanja brezposelnih na prosta delovna mesta, kot tudi ustrezni ukrepi aktivne politike zaposlovanja". Če se to ne bo zgodilo ali če bodo ukrepi neučinkoviti, nam grozi prehajanje večjega števila brezposelnih oseb v dolgotrajno brezposelnost, kar bo dolgoročno še poslabšalo njihove možnosti za vnovično delovno aktivnost.