Dovolilnica za umetnost

Gonilna sila projekta Glorjana Veber pojasni, da se zaradi nezadovoljstva z vladnimi ukrepi za umetnost borijo kar z umetnostjo, saj se bo v celem tednu zvrstilo okrog šeststo literarnih, glasbenih in plesnih nastopov. "Vsem sodelujočim smo izdelali dovolilnice, s čimer smo jim simbolično dali dovoljenje, da so kulturni in kulturo širijo dalje," še razkrije Vebrova, ki dobesedno diha s projektom, saj ga s prisotnostjo podpira več kot dvajset ur na dan.

Čeprav so organizatorji pripravili program za vseh 168 ur oziroma 806.400 srčnih utripov, kakor pravijo sami, vabijo kogar koli, da se jim pridruži in umetniško izrazi na svoj način. V noči s četrtka na petek jih je tako presenetilo sedem plesalcev, ki so izvedli večurni performans, dve noči pa je publika nastopajoče bodrila vse do sedmih zjutraj. Podporo so izkazali tudi številni priznani ustvarjalci, kot so Milan Dekleva, Veno Taufer, Adi Smolar ali Jani Kovačič. Slednji je bil v sredo eden ključnih akterjev Kantfest maratona, pod okriljem katerega se je združilo deset domačih kantavtorjev.

Pisatelj Vlado Žabot se je k dogodku priključil, ker podpira vsako protestno akcijo v zvezi z odnosom te politike do kulture. "Še posebej pri teh akcijah podpiram mlade, ki se zavedajo klavrne bodočnosti, če bi zanemarili kulturno in umetniško ustvarjalnost." Igralka Dragica Potočnjak, ki je nastopila z branjem iz svoje knjige Drame, je k sodelovanju pristopila, ker se ji zdi projekt že idejno provokativen in drzen, saj meni, da je velik zalogaj tolikšno število umetnikov zbrati na kupu. "Povečini še nismo dovolj močni, da bi stopili skupaj zoper trenutne izzive, toda ta projekt je pokazal, da obstaja interes po združevanju energij."

Umetniki nadzorujejo parlament

Tako Glorjana Veber kot pesnik in soorganizator mirnega protesta Peter Semolič poudarjata, da sporočilo akcije ni namenjeno le vladi, temveč tudi preostalim ustvarjalcem. "Na tak način drugim umetnikom pokažemo, da bogato in kakovostno umetniško življenje lahko organiziramo tudi mimo oblastniških struktur," je jasen Semolič.

Včeraj je bil program za nekaj ur presekan z molkom pred parlamentom. "Sem smo prišli brez knjig in brez glasbe, saj ne obstaja umetniški izraz, s katerim bi pokazali nestrinjanje s stanjem, ki trenutno vlada v kulturi," je odločna Vebrova. Tako je nekaj deset umetnikov pred "hram demokracije" namestilo stole in nemo zrlo vanj. V tem kontekstu je parlament simboliziral teater, ki ga umetniki nadzorujejo in spremljajo z molkom.