Prav v najbolj strmem delu vzpona na Pampeago, kjer so mu tekmeci s še vedno rožnatim Špancem Joaquinom Rodriguezom na čelu napovedovali največ težav, jim je dal lekcijo in naredil velik, nemara že odločilen korak za končno zmago.

"Dober dan je za mano. Bil sem utrujen, a na koncu sem imel še nekaj energije, da sem napadel. Prepričan sem, da se tako lahko borim tudi do Stelvia, ko bo še več klanca," je bil v cilju samozavestno hladen Ryder Hesjedal. Zaveda se, da je veliki favorit nedeljske zaključne vožnje na čas v Milanu (30 km), a je previden: "Do cilja sta še dva dneva!" Purito ima še 17 sekund prednosti. "Pričakovali smo, da bo odpadel, pa je Ryder vsem dal učno uro. Zdaj je zares on tisti, ki ima dirko v nogah. Če z njim ne bo nič narobe, morda čez Mortirolo, ga bo nemogoče premagati," se je delno že sprijaznil Katalonec Joaquin Rodriguez - Purito v dresu ruske Katjuše.

Poraženca dneva sta bila Michele Scarponi in Ivan Basso. Birillo je čez hribe s 5000 višinskimi metri znova gnal celo ekipo Liquigas, da bi izmučil druge, a je bil sam na koncu najbolj ubog. Oba zadnja zmagovalca Gira sta se že potihoma sprijaznila, da ju čaka boj za tretje mesto. "Napadel sem trikrat, očitno prezgodaj. Hesjedal in Rodriguez sta bila premočna. No, še en dan plezanja je," še upa Scarponi.

Tolažba bi lahko bila etapna zmaga na vrhu Gira. S tem se je včeraj potolažil Čeh v dresu "slovenske" Astane. V sredo je v Dolomitih pred Cortino zelo zaostal. Zato je naredil vse, da se oddolži, kar mu je ob množici navijačev in vzpodbudi "šefa" Vinokourova tudi uspelo. "Kapitani" drugih ekip so mu v krogu čez prelaz Lavaze nad dolino Fiemme dovolili privoziti nekaj prednosti, na koncu pa je hudo trpel, da je še ubežal Hesjedalu: "Izguba časa me še vedno boli, zato ta zmaga še ne more ozdraviti bolečine, čeprav je prva moja na velikih tritedenskih dirkah. Vem, da če bi bil visoko v skupnem seštevku, zdaj ne bi zmagal."