glasba

Ljubljana

Miha Lampič band

Jazz koncert. Zasedbo Miha Lampič band sestavljajo profesionalni glasbeniki Miha Lampič (vokal), Marko Petrušič (klaviature) in Majk Lapuh (bobni), ki so znani po igranju jazz, swing in latino standardov, vključujejo pa tudi pop in plesne, včasih tudi rock komade, ki jih izvajajo ambientalno ali koncertno. Paviljon na Kongresnem trgu. Sobota ob 11. uri.

Irena Tomažin

Koncert v okviru festivala Druga godba. Album Irene Tomažin z naslovom Crying Games je bil uvrščen na drugo mesto domačih albumov leta 2011 na Radiu Študent. K temu sta zagotovo prispevala eksperimentalna naravnost in drugačen jezik glasovnega ustvarjanja, kjer se prepleta intimno poigravanje z glasom, kasetofoni in diktafoni. Album je doživel več različic v živo in tako je Tomažinova, sicer dobitnica priznanja zlata ptica 2006, po številnih performansih in sodelovanjih v glasbenih projektih (Lydia Lunch, Bast) postala ena najbolj vznemirljivih domačih umetnic. Vstop prost. Atrij ZRC. Sobota ob 18.30.

Poslušalnice

Sklepni koncert. Poslušalnice so cikel komornih koncertov, pospremljenih s komentarjem. Ker potekajo popoldan, je to lepa priložnost, da tudi otroci pogledajo v svet glasbe staršev, ki jim je klasična glasba blizu. V veliki dvorani Španskih borcev bo v tej sezoni še zadnji koncert v organizaciji Zavoda aktivne kulture, ki bo predstavil glasbo Schumanna in Beethovna. Velika dvorana Španskih borcev. Nedelja ob 16. uri.

Pika - točka - tačka

Koncert klasične glasbe. Nastopili bodo Beograjska filharmonija, dirigiral bo Muhai Tang, solist Aleksej Volodin (klavir). Program S. Rahmaninov: Klavirski koncert št. 3; P. I. Čajkovski: Simfonija št. 5. Slovenska filharmonija. Dvorana Marjana Kozine. Nedelja ob 19.30.

Gonzales, Wondernoise Land, Coloured Sweat

Koncert. Nastopile bodo tri zamejske skupine in sicer Gonzales, Wondernoise Land in tržaški alterrock kvartet, Coloured Sweat. AKC Metelkova mesto. Menza pri koritu. Sobota ob 22. uri.

DJ Mikel

Klubski večer ska, punk in rock glasbe iz Španje in Južne Amerike. AKC Metelkova mesto. Klub Gromka. Sobota ob 22. uri.

Dan tetkinih radosti

Klubski večer predpoletni afterparty dneva mladosti. Nastopili bodo Bakto, Woo-D in Borka (Good Foot) in VJ Fšk (Multipraktik). AKC Metelkova mesto. Gala hala. Sobota ob 23. uri.

Roza sobota: Live! Eurovision Song Contest

Klubski večer. Nastopili bodo Ben Quake, DJ Blasch, Nyn, DJ Žak, Pan, Naj. Vizualizacije Trajna. Klub K4. Sobota ob 22. uri.

PinKish Italo Disco

Otvoritvena Ljubljana Pride ’12 zabava. Ljubitelji zvoka Georgia Moroderja, Gina Soccia in drugih italo odvodov bodo ponovno prišli na svoj račun. Nastopili bodo Lavka (Lost Tapes, Nered), Schrauff (Elements, Elektroliza), Duli (Gumitwist, Scienceofuse). KUD Franceta Prešerna. Sobota ob 22.30.

Y Festival

Y Festival predstavlja poseben in drugačen koncept za ljubitelje karizmatičnih zabav s kozmopolitanskim pridihom, z močno noto atraktivnih scenskih elementov in pompoznih scenskih atrakcij. Nastopili bodo David Morales, Hed Kandi, Bingo Players, Shawnee Taylor, Starkillers, Sarah Louise. Gospodarsko razstavišče. Sobota ob 21. uri.

Maribor

Underground Festival 2012

Rock glasba je danes izgubljena nekje med popom in obskurnostjo indie glasbe, je povsod prisotna, a nikjer ne izstopa. Kljub temu se pravi rokerji še držijo svoje neuklonljive drže in jo vcepljajo v svojo glasbo. Pravi rokerji govorijo o resnici v družbi, in to brez zadržkov, brez olepševanja in brez skrivanja. Na Underground Festivalu nastopajo predvsem izvajalci, ki nimajo dvojnih meril, zato ta ne privrejo na površje. Nastopili bodo Arhibald Arhibaldovich, Big Addiction, Dykemann Family, Cosa Nostra, Žmoht, Wrong Moose, Tropski pingvini ter hrvaški kantavtor Ivan Škrabe. RTS studio. Maribor. Sobota od 17. ure dalje.

Maksim Mrvica

Koncert in promocija novega albuma, ki nosi naslov Appassionata. Po uspešni azijski koncertni turneji v Koreji, kjer je velika zvezda, se Zadrčan po rodu vrača v Slovenijo. S svojimi ekstravagantnimi nastopi mu zmeraj uspe očarati in začarati publiko. Združuje popularno in klasično glasbo in na tak način približuje klasično glasbo mlajši publiki. Festivalna dvorana Lent. Sobota ob 22. uri.

Ahimsa

Koncert v okviru EPK 2012. Ahimsa je glasbeni projekt, ki je nastal pod vodstvom slovenskega tolkalista Nina Mureškiča. Tolkalski trio s svojimi avtorskimi kompozicijami preleti paleto tolkal iz najrazličnejših glasbenih tradicij. Glasbeniki se navdihujejo v raznoterih ritmičnih tradicijah sveta in v avtorske kompozicije vpletajo tradicionalne oblike afriške, arabske, balkanske in indijske glasbe. Nastopili bodo Nino Mureškič (tolkala), Andrej Hrvatin (tolkaka, hulusi), Damir Mazrek (toklala). Čitalnica na jasi. Mestni park. Nedelja ob 18. uri.

Beltinci

Pihalni kvintet Slowind

Koncert v okviru PAC-evega glasbenega maja 2012. Zasedba Slowind, sestavljena iz solistov Orkestra Slovenske filharmonije, ne izvaja samo standardnega repertoarja za pihalni kvintet, temveč tudi najrazličnejšo komorno glasbo za mešane zasedbe. Velik poudarek daje sodobni glasbeni ustvarjalnosti. Kvintet sestavljajo Aleš Kacjan (flavta), Matej Šarc (oboa), Jurij Jenko (klarinet), Paolo Calligaris (fagot) in Metod Tomac (rog). Grajsko dvorišče. Sobota ob 20. uri.

Ljutomer

Rita Kinka (klavir)

Koncert v okviru PAC-evega glasbenega maja 2012. Rita Kinka je pianistka madžarskega rodu. Svoj prvi klavirski recital je imela leta 1975 in od takrat je nastopala po vsem svetu. Prejela je mnoga jugoslovanska priznanja in nagrade, poleg tega pa je tudi nagrajenka številnih mednarodnih klavirskih tekmovanj. Glasbena šola Slavka Osterca. Sobota ob 20. uri.

Murska Sobota

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije in Stefan Dohr

Koncert v okviru PAC-evega glasbenega maja 2012. Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije bo nastopil s solistom Stefanom Dohrom, prvim rogistom berlinske filharmonije. Po oznaki "kralj roga" v The New York Chronicle je Stefan Dohr zaradi popolne tehnike, čiste intonacije in čudovito artikuliranega muziciranja postal stalna tema v mednarodnih glasbenih krogih. Redno nastopa na mednarodnih komornih festivalih, vabijo pa ga tudi na mojstrske delavnice po vsem svetu. Gledališče Park. Murska Sobota. Sobota ob 20. uri.

Veržej

Wiener Klangkommune

Koncert v okviru PAC-evega glasbenega maja 2012. Začetki Dunajske zvočne skupnosti so povezani s Salzburškim festivalom in letom 2008, ko so se nekateri člani udeležili poletne akademije Dunajskih filharmonikov in v tem okviru prvič skupaj izvajali komorno glasbo. Že takrat so glasbeniki vzpostavili odličen stik z občinstvom, v začetku leta 2011 pa so glasbeniki prvič tudi uradno nastopili kot stalni komorni ansambel, in sicer z deli Beethovna in Richarda Straussa. Kulturna dvorana. Veržej. Sobota ob 20. uri.

Gornja Radgona

Chris Jarret

Koncert v okviru PAC-evega glasbenega maja 2012. Chris Jarrett uporablja strukture klasične glasbe in svobodo jazzovske improvizacije. Združuje ljubezen do oblike z jazzovsko energijo. Navdihujejo ga številni glasbeni slogi različnih obdobij in skladateljev. V njegovi glasbi je mogoče čutiti velik vpliv Johannesa Ockeghema, Sergeja Prokofjeva, Charlesa Mingusa in Franka Zappe. Glasbena šola Gornja Radgona. Sobota ob 20. uri.

Moravske Toplice

Trio Viribus Unitis

Koncert v okviru PAC-evega glasbenega maja 2012. Trio Viribus Unitis izhaja iz dua Lorenz-Novak, ki je nastal leta 1980. Zaradi programske pestrosti večkrat pritegneta k sodelovanju še kakšnega glasbenika, največ sta nastopala s harmonikarjem Francem Žibertom. Po osemletnem premoru se od lani Trio Viribus Unitis ponovno predstavlja v nekoliko spremenjeni zasedbi, z izvrstnim mladim harmonikarjem Primožem Parovelom. Evangeličanska cerkev. Sobota ob 20. uri.

Celje

Krhlanko Ožinger kvartet

Koncert v okviru cikla Jazz Do It!. Pianist Robert Ožinger in bobnar Bojan Krhlanko predstavljata svoj diplomski program ob zaključku njunega študija na jazz konservatoriju v Celovcu. Na koncertu bo mogoče slišati skladbe znanih jazz komponistov (T. Monk, B. Powell, J. Coltrane, H. Hancock), prav tako pa tudi njune avtorske skladbe, ki sledijo smernicam modernega jazza (R. Glasper, T. Hamasyan, K. Rosenwinkel). Kot gost se bo bendu priključil še saksofonist Lenart Krečič. Kino Metropol. Celje. Sobota ob 21. uri.

Ilirska Bistrica

Embers, Jucifer, Grand Astoria

Koncert ob 46. obletnici MKNŽ-ja. Nastopile bodo ameriške skupine Embers in Jusifer ter ruska zasedba Grand Astoria. MKNŽ. Ilirska Bistrica. Sobota ob 22. uri.

Cerkno

Najoua, Adanna, Perkakšns

Koncert v okviru tabora Karajžewc. Duo Najoua je svež glasbeni projekt Ane Kravanja in Sama Kutina. Avtorsko glasbo izvajata na štirih, pri nas izdelanih kalimbah, ki so sicer tradicionalen afriški instrument. Dvojec Adanna je nastal, ko sta svoje ustvarjalne moči združila Jan Tomšič na kitari, pihalih in vokalu ter Boris Magdalenc na tolkalih, didgeridooju in hangu. Njuna glasba je preplet različnih stilov od etna, prek ambientala in rocka. Glavni del repertoarja skupine Perkakšns pa predstavljajo tradicionalne afriške skladbe za tolkala, z različnimi preoblekami in dodatki. Tabor Karajžewc. Sobota ob 21. uri.

Sihasin

Koncert v okviru tabora Karajžewc. Sihasin je duo, ki ga sestavljata Clayson in Jeneda Benally. Brat in sestra, prihajajoča iz regije Black Mesa v rezervatu Navajo, sta se rodila v jedro političnih in ozemeljskih prerekanj, tam postavljena ograja pa ju je ločila od domovine in družine. Že med odraščanjem sta protestirala proti uničevanju narave in kulturnemu genocidu nad tradicionalnim življenjem Navajev. Sihasin je njun stranski projekt, od leta 1989 skupaj z bratom Kleejem igrata tudi v bolj poznani skupini Blackfire. Njuna glasba združuje različne glasbene stile od punka, rocka do ljudske glasbe. Tabor Karajžewc. Nedelja ob 21. uri.

Idrija

Red Five Point Star, Sell Out, Brezpoint band

Koncert. Red Five Point Star se je uveljavila predvsem kot koncertna skupina, ki je rezultat desetletnega nastopanja v živo ter stotine odigranih koncertov. Še vedno ustvarjajo unikatno glasbo, ki je zmes skaja, swinga, rockabillyja, modernega jazza, kubanskih ritmov ter brazilske glasbe, pod vplivom punk-rocka. Nastopili bosta tudi zasedbi Sell Out in Brezpoint band. Klub Swenak. Idrija. Sobota ob 21. uri.

Nova Gorica

Intensity Music Day 2012

Klubski večer. Nastopili bodo Frictions feat. Linguistic, Filip Motovunski, Mixxle & Cookie, Freeverse & Sunneh, Tsunami, DJ Phog. KC Mostovna. Nova Gorica. Sobota ob 23. uri.

Koper

Henry Purcell: Dido in Enej

Baročna opera v treh dejanjih. Glasba Henry Purcell. Libreto Nahum Tate. Dirigiral bo Stojan Kuret. Skupaj z Vokalno akademijo Ljubljana se bodo predstavili solisti mezzosopranistka Barbara Sorč, baritonista Darko Vidic in Robert Vrčon, sopranistke Martina Burger, Nina Kompare Volasko, Christina Thaler, Mojca Hladnik in Mateja Petelin, altistka Polona Kopač Trontelj, tenorist Tomi Krpan ter mednarodno uveljavljeni glasbeniki na baročnih inštrumentih Mojca Gal in Eveleen Olsen, violini; Annette Kappeler, viola; Kaja Kapus, violončelo; Christoph Barth, teorba in Eriko Wakita na čembalu. Pokrajinski muzej Koper. Sobota ob 20. uri.

Izola

Wejn & The Genzis

Koncert. Štiričlanska "postgrunge" zasedba Wejn&The Genzis deluje od leta 2001, prvenec pa je izdala leta 2005 s pomočjo Draga Popoviča. Med snemanjem plošče so nastopili v finalu takratnega YounGunz Toura s skupinami Eyesburn (Srbija) ter kasneje z Dog Eat Dog (ZDA). Skupino sestavljajo Marko Grosek (kitara, vokal), Zoran Matavulj (baskitara, vokal), Luka Jeraša (bobni) in Andrej Črneha (kitara). Hangar. Sobota ob 22. uri.

oder

Ljubljana

Giuseppe Verdi: Nabucco

Operna predstava. Libreto Temistocle Solera. Prevod libreta za nadnapise Sonja Berce. Dirigent Eddi De Nadai/Igor Švara. Režiser in scenograf Detlef Soelter. Kostumografija Bernd Leistner in Leo Kulaš. Vodja zbora Željka Ulčnik Remic. Koncertna mojstra Gregor Traven, Igor Grasselli. Asistent dirigenta Aleksandar Spasić. Asistentka režiserja Simona Pinter. Nastopajo solisti ter Zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana. SNG Opera in balet Ljubljana. Sobota ob 19.30.

Israel Horovitz: Vdovin zmenek

Prevajalka in dramaturginja Eva Mahkovic. Režiser Igor Samobor. Scenograf Branko Hojnik. Kostumografka Jelena Proković. Avtorja glasbe in glasbena opremljevalca Gregor Gruden in Jernej Jurc. Koprodukcija Mestnega gledališča Ptuj in SNG Nova Gorica. Nastopajo Primož Pirnat, Gorazd Jakomini, Helena Peršuh. SNG Drama Ljubljana. Sobota ob 19.30.

John Logan: Rdeča

Prevajalka Desa Puc. Režiser Zvone Šedlbauer. Dramaturginja Eva Kraševec. Scenograf Žarko Vrezec. Kostumografka Marta Frelih. Glasba Darja Hlavka Godina. Nastopata Gregor Baković in Saša Tabaković. SNG Drama Ljubljana. Mala drama. Sobota ob 20. uri.

Peter Stone, Jule Styne, Bob Merrill: Sugar - Nekateri so za vroče

Muzikal. Prevajalka dialogov Alja Predan. Prevajalec pesmi Milan Dekleva. Režiser Stanislav Moša. Glasbeni vodja in dirigent Žarko Prinčič. Dramaturginja Petra Pogorevc. Koreograf Vladimir Kloubek. Scenograf Jaroslav Milfajt. Nastopajo Jana Zupančič, Gregor Gruden, Uroš Smolej, Jette Ostan Vejrup, Gregor Čušin, Janez Starina, Jožef Ropoša, Tomislav Tomšič k. g., Boris Kerč, Domen Valič, Gaber K. Trseglav in drugi. MGL. Sobota ob 19.30.

Bernard-Marie Koltes: Nickel Stuff

Predstava v okviru festivala Prelet. Prevajalka Suzana Koncut. Režiser Ivica Buljan. Asistent režije Robert Waltl. Kostumografija Ana Savić Gecan. Scenografija, video in oblikovanje luči Son:DA (Metka Golec in Miha Horvat). Glasba Mitja Vrhovnik Smrekar. Nastopajo Primož Bezjak, Marinka Štern, Matej Recer, Joseph Bunn, Damjana Černe, Lukas Zuschlag, Jernej Gašperin in drugi. SMG. Sobota ob 19. uri.

Maruša Geymayer-Oblak: Diva svetnica mati prasica

Predstava v okviru festivala Prelet. Avtorski projekt Maruše Geymayer - Oblak. Stara pošta. SMG. Sobota ob 21. uri.

Oliver Frljić: Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!

Predstava v okviru festivala Prelet. Režija Oliver Frljić. Asistent režije (študijsko) in svetovalec za gib Matjaž Farič. Dramaturgija Borut Šeparović, Tomaž Toporišič. Oblikovanje zvoka in tonsko vodstvo Silvo Zupančič. Scenografija, kostumografija in izbor glasbe Oliver Frljić. Nastopajo Primož Bezjak, Olga Grad, Uroš Kaurin, Boris Kos, Uroš Maček, Draga Potočnjak, Matej Recer, Romana Šalehar, Dario Varga, Matija Vastl. SMG. Nedelja ob 21. uri.

Plesni studio Intakt: NE ČAKAJ ZAMANj

Plesna predstava. Ustvarjalci Nataša Tovirac, Igor Sviderski, Jasna Knez, Maja Kalafatia, Špela Repar, Dominika Kacin, Sabina Schwenner. Produkcija Plesni studio Intakt. NE ČAKAJ ZAMANj je plesna predstava in hkrati praznovanje 25-letnice dela Plesnega studia Intakt ter njegovega ustvarjanja na področju sodobnega plesa. Velika dvorana Španskih borcev. Sobota ob 19. uri.

The Loose Collective: Stara zaveza po The Loose Collective

Performans. The Loose Collective si tokrat prizadevajo pripraviti živ prevod Stare zaveze v obliki sodobnega performansa. Na Staro zavezo gledajo kot na literarni artefakt in kot na izjemen primer človeške ustvarjalnosti in domišljije. Kino Šiška. Katedrala. Sobota ob 21. uri.

Maribor

Beyhan Murphy: Travelogue 2

Plesna predstava. Ob praznovanju 400-letnice rojstva Evliye Çelebija je Beyhan Murphy ustvarila Travelogue 2. Predstava prek giba, besede, glasbe, podobe in igre omogoča potovanje, raziskovanje, v preteklosti in sedanjosti, navznoter in navzven, nastopajočim in občinstvu. Predstava, v kateri 13 nastopajočih govori tako turško kot angleško, traja 70 minut in ima en odmor med njim nastopajoči za občinstvo v živo, na odru pripravijo tradicionalno turško jed gozleme. SNG Maribor. Sobota ob 19.30.

razstave

Ljubljana

Nove pridobitve 2001-2010 (javno vodstvo po razstavi)

Razstava predstavlja manjši del v zadnjem desetletju pridobljenih umetnin. Iz obsežnega gradiva so v Narodni galeriji oblikovali izbor 110 umetnin glede na kakovost in pomen pa tudi glede na njihovo materialno stanje; nekatere še čakajo na restavriranje. Več del je že bilo strokovno obdelanih, objavljenih in razstavljenih. Z novimi pridobitvami segajo v preteklost vse do 17. stoletja in skozi različna obdobja do vključno 20. stoletja. To nedeljo bo po razstavi vodila kustosinja mag. Mateja Breščak. Narodna galerija. Nedelja ob 11. uri.

Odtisi in vtisi (javno vodstvo po razstavi)

Razstava Odtisi in vtisi je pregled slovenske grafične produkcije zadnjih treh let, nastala je na podlagi javnega poziva, na njej sodeluje 60 umetnic in umetnikov. Predstavlja razna slogovna in vsebinska izhodišča od tradicionalnih grafičnih listov do računalniške grafike, objektov, razglednic, knjig umetnika, sledi razporeditvi avtorjev po letnici rojstva, začenši od najstarejšega do najmlajšega. Na tak način se ustvari zanimiv pregled sočasne grafične produkcije na podlagi raznih generacijskih in umetniških izhodišč. V nedeljo bo po razstavi vodil kustos Božidar Zrinski. MGLC. Nedelja ob 12. uri.

drugi dogodki

Ljubljana

Pripovedovalski variete: Tom Muir in Lawrence Tulloch

Tretjo sezono Pripovedovalskega varieteja bosta zaključila gosta iz tujine, škotska pripovedovalca Tom Muir in Lawrence Tulloch. Gre za dva izmed trenutno najbolj aktivnih škotskih pripovedovalcev, ki bosta predstavila pripovedno dediščino svoje dežele. Vstop prost. Kavarna Union. Nedelja ob 20. uri.

Andros Zins-Browne: Nematerialna telesa, utelešeni materiali

Predavanje se ukvarja z razliko med realnimi, umetnimi in virtualnimi telesi, kaj te razlike pomenijo za uprizarjanje zgodovine in kaj za Zins-Brownov koreografski opus. Predaval bo angleški koreograf, plesalec in performer Andros Zins-Browne. Kino Šiška. Komuna. Sobota ob 17. uri.

Prostorske vrzeli v koreografijah Mateje Bučar

Predavanje in predstavitev sta namenjena delu domače koreografke, plesalke in večmedijske umetnice Mateje Bučar, saj je njeno kompleksno in umetniško izjemno sofisticirano delo v domačem prostoru premalo afirmirano in prepoznavno. Kino Šiška. Komuna. Nedelja ob 17. uri.

Habemus Papam: imamo papeža

Film. Režija Nanni Moretti (Italija, 2011). Nestrpno pričakovani "vatikanski" film velikega italijanskega režiserja (in levičarja) Nannija Morettija združuje edinstven avtorjev humor in ironijo z globokim humanizmom. V vlogi poglavarja rimskokatoliške vere v eksistencialni krizi blesti legendarni Michel Piccoli. Kinodvor. Sobota ob 18.45. Nedelja ob 17. uri.

Izpovedi ekoterorista

Dokumentarni film. Režija Peter Brown (ZDA, 2010). Režiser in aktivist Peter Jay Brown popelje gledalce na trideset let dolgo pustolovščino s kultnim borcem za pravice živali, kapitanom Paulom Watsonom, in njegovo veselo druščino ekopiratov (Sea Shepherd Conservation Society), ki pluje po svetovnih morjih in rešuje ocean. Kinodvor. Sobota in nedelja ob 20.15.

Ločitev

Film. Režija Asghar Farhadi (Iran, 2011). Letošnji oskarjevec za najboljši tujejezični film je kompleksna drama, ki se ob postavljanju pomembnih moralnih vprašanj odreka vsakršni sodbi, ter whodunit detektivka, v kateri boste težje kot krivca našli nedolžne. Ločitev so kritiki v hipu in skoraj soglasno označili za mojstrovino in jo uvrstili na številne lestvice najboljših filmov leta 2011. Kinodvor. Sobota ob 20.45. Nedelja ob 21.15.

Sramota

Film. Režija Steve McQueen (Velika Britanija, 2011). Drugi celovečerec britanskega režiserja in vizualnega umetnika Steva McQueena je estetsko dovršen in psihološko izostren portret spolnega odvisnika ter študija svobode v času neomejenih možnosti. Kinodvor. Sobota ob 23. uri.

Za zamudnike: Išče se Erik

Film. Režija Ken Loach (VB, Francija, Italija, Belgija, Španija, 2009). S komično dramo Išče se Eric, grenko-sladko odo nogometnim junakom in krizi srednjih let, je Loach svoj železni repertoar socialnega realizma zamenjal za magičnega, posnel svoj publiki najbolj priljuden film in si tako dovolil nekaj, česar mu kritiki ne bodo zlahka odpustili. Kinodvor. Nedelja ob 19. uri.

Retrospektiva: Seijun Suzuki: Gledališče prikazni

Film. Režija Seijun Suzuki (Japonska, 1981). Morda najbolj prefinjen, gotovo pa najbolj prepleten Suzukijev film: potovanje iz resničnosti v sanje in morda nikoli več nazaj - tu so vsi ujetniki svojih domišljijskih prividov, gledalec in protagonist se znajdeta drug ob drugem v teatru življenja. Slovenska kinoteka. Sobota ob 17. uri.

Retrospektiva: Seijun Suzuki: Yumeji

Film. Režija Seijun Suzuki (Japonska, 1991). Podobno kot pri književniku Hjakenu Učidi, na čigar delo Sarasate no ban (1951) se opirajo Ciganske melodije, in podobno kot pri dramatiku in pripovedniku Kjoki Izumiju, čigar pisanju se je Suzuki poklonil v Gledališču prikazni, je tudi ustvarjanje slikarja Jumedžija Takehise, zaznamovano z estetskimi ideali obdobja Taišo. Vendar Jumedži ni biografski film v običajnem pomenu, temveč fantazija o slikarjevem svetu slik, ki v znatni meri temelji na ženskah njegovega življenja. Slovenska kinoteka. Sobota ob 19.45.

Retrospektiva: Seijun Suzuki: Tokijski potepuh

Film. Režija Seijun Suzuki (Japonska, 1966). Najslavnejši in najbolj pisan film ekstravagantnega japonskega žanrskega stilista Seijuna Suzukija, ki ga je studio Nikkatsu kmalu zatem odpustil, ker dodeljenega "rutinskega dela" ni hotel upodobiti drugače kot tako, da je ustvaril idiosinkratičen, subverziven, nadrealističen balet. Slovenska kinoteka. Sobota ob 22.15.

Cerkno

Janez Vuk: Novi svetovni red

Predavanje v okviru tabora Karajžewc. Prevladujoči mediji nam slikajo svet kot sicer nemiren kraj, ampak obenem nas prepričujejo, da nam na nacionalni in tudi na mednarodni ravni vladajo zaupanja vredni ljudje, ki delujejo v korist narodov sveta - to je v našem interesu. Nihče pa ne pove, da so sistemske zlorabe v prid močnih in vplivnih samo bistvo sistema na mednarodni in domači sceni. Nihče nam ne pove, da je cesar gol in da bo tako tudi ostalo, razen če se ne zgodi čudež. Tabor Karajžewc. Sobota ob 19. uri.

Naša zgodba

Filmska projekcija v okviru tabora Karajžewc. Dokumentarni film Naša zgodba gledalcem v kratkem zgodovinskem pregledu ustanavljanja rezervatov predstavi pogled na sodobno zahodnjaško družbo skozi oči staroselcev Lakota iz rezervata Pine Ridge. Tabor Karajžewc. Nedelja ob 16. uri.

Ljudstvo Navajo nekoč in danes

Predavanje v okviru tabora Karajžewc. Jeneda in Clayson Benally, ki bosta v nedeljo zvečer nastopila kot duo Sihasin, bosta na Karajžewcu imela tudi predavanje oziroma predstavitev severnoameriškega staroselskega ljudstva Dine, bolj poznano po imenu Navajo, ki so mu ga nadeli španski osvajalci. Govorila bosta o njihovi zgodovini, verstvu, kulturi, jeziku, osredotočila pa se bosta na razmere, ki to in tudi vsa druga staroselska ljudstva v ZDA, zaprta v rezervate, pestijo dandanes. Tabor Karajžewc. Nedelja ob 17. uri.

otroški kot

Ljubljana

Iuna Ornik: Lalanit

Avtorska lutkovna burleska Iune Ornik. Nastopajo Joži Šalej, Iuna Ornik in Marko Velkavrh. Predstava traja 35 minut in je primerna za otroke od 3. leta starosti dalje. Mali oder LGL. Sobota ob 11. in 18. uri.

Lutkovni klub

Lutkovna ustvarjalna delavnica. V imenu lutkovnega kluba se skrivajo lutkovne delavnice za starše in njihove malčke, ki po ogledu sobotne dopoldanske predstave izdelajo enostavno lutko, ki je tematsko vezana na predstavo. Ob tem spoznavajo različne tehnike lutk, igralski poklic, obdelavo zanje nenavadnih materialov in ne nazadnje animacijo lutke. Delavnico bosta vodili Sonja Kononenko in Irena Zubalič Žan. Delavnica traja 1 uro in je primerna za otroke od 3. leta starosti dalje. Preddverje Velikega odra LGL. Sobota ob 11.40.

Svetlana Makarovič: Pekarna Mišmaš

Lutkovna predstava za otroke. Režija Robert Waltl. Likovna zasnova Robert Smolik. Glasba Uroš Rakovec. Nastopajo Violeta Tomič/Vesna Vončina, Jose in Tadej Pišek. Zgodba Svetlane Makarovič o dobroti skromnega peka Mišmaša, ki revnim in otrokom daje kruh tudi zastonj, o zlobni in jezični Jedrt, ki hoče za vsako ceno izvedeti, kako Mišmašu uspe speči tako dober kruh, in ubogem mačku, ki ga Jedrt tako izkorišča, da se končno odloči ostati kar pri Mišmašu. Predstava je primerna za otroke od 2. leta starosti dalje. Mini teater - Križevniška 1. Sobota ob 11. in 17. uri.

Petronela Dušová: Troglavi zmaj in princeske

Lutkovna predstava za otroke po motivih pravljice Milade Mašatove. Režija Petronela Dušová. Likovna zasnova Miroslav Duša. Glasba Peter Tarkay. Nastopajo Katja Povše, Saša Pavlin Stošić in Klemen Janežič. Nekoč je živel kralj, ki je imel tri neporočene hčere. Prva je bila princesa Jera, ki je cele dneve kričala, tulila in se pritoževala. Druga je bila princesa Bistra, ki je bila odločna kot general in pametnejša kot sam kralj. Tretja, princesa Mila, je bila dobra princesa in zares mila. Predstava je primerna za otroke od 3. leta starosti dalje. Mini teater - ljubljanski grad. Nedelja ob 17. uri.

Kinobalon: Hiša pravljic

Animirani film. Režija Dominique Monféry (Francija, Italija, 2009). Film z ekspresivno likovno zasnovo, čustveno in učinkovito glasbo ter prepričljivo zgodbo o pomenu literarnih temeljev za odraščajoče otroke daje videz in občutek izrazite pristnosti. Film je sinhroniziran v slovenščino, traja 76 minut in je primeren za otroke od 4. leta starosti dalje. Kinodvor. Sobota in nedelja ob 16.45.

Kinobalon: Pobalinka

Film. Režija Céline Sciamma (Francija, 2011). Drugi film avtorice Vodnih lilij je zgodba o nedolžni otroški prevari, ki razkrije nepričakovane resnice o odnosih med otroki, otroki in starši ter o še bolj zapletenem razmerju med srcem in telesom. Film ima slovenske podnapise in je primeren za otroke od 10. leta starosti dalje. Kinodvor. Sobota ob 17. uri. Nedelja ob 15. uri.

Podobe otrok

Delavnica za otroke in družine. Udeleženci si bodo v stalnih zbirkah ogledali, kako so v preteklosti slikali otroke, in ugotavljali, s kakšnimi igračami so se igrali. Nato bodo v galerijski delavnici tudi sami naslikali otroške portrete. Narodna galerija. Sobota ob 10. uri.

Arheozabava: Vitezi na pohodu!

Ustvarjalna delavnica. Viteštvo je eden najznačilnejših pojavov srednjega veka v Evropi in pri nas. Tudi Narodni muzej Slovenije hrani zanimivo srednjeveško gradivo. Ob ogledu pravega viteškega orožja in oklepa bodo otroci spoznali, kdo so bili vitezi: mar so bili možje v železu resnično zasanjani poeti, kot pravijo legende, ali predvsem surovi bojevniki, kot kažejo orožje in kronike? Delavnica traja dve uri in je primerna za otroke od 6. starosti dalje. Vstopnina 5,2 evra. Narodni muzej Slovenije - Prešernova. Sobota ob 10.30.

Nemirna zemlja

Ustvarjalna delavnica. Otroci se bodo na delavnici pogovarjali o silah, ki povzročajo potrese in vulkanske izbruhe, ob razstavi Anno Domini 1511, ki obravnava najmočnejši potres v Sloveniji leta 1511, pa bodo spoznavali moč narave in nemoč človeka. Nato bodo izdelali še model našega planeta Zemlje. Delavnico bo vodila dr. Staša Tome. Primerno za otroke od 5. do 12. leta starosti. Prirodoslovni muzej Slovenije. Sobota ob 11. uri.

Maribor

Mini cirkus Buffetto

Predstava v okviru Festivala Klovnbuf. Predstava Mini cirkus Buffetto izhaja iz specifičnega klovnovskega žanra, imenovanega "bufonada", ki ga oblikujeta dva natančno izdelana klovnovska lika. Klovn Buffetto bo skupaj s klovneso pripravil čisto pravi cirkus, oba pa vas bosta do solz nasmejala v svojem prikazu in izvajanju cirkuških veščin. LG Maribor. Sobota ob 10. uri.

Klovnbufova šola za klovne

Delavnica v okviru Festivala Klovnbuf. V ustvarjalnih in interaktivnih delavnicah si bodo najmlajši obiskovalci skupaj z artisti Zavoda Bufeto ter skupino cirkuških pedagogov in pedagoginj Združenja Cirkokorog izdelali preproste klovnovske rekvizite ter se naučili različnih cirkuško-klovnovskih veščin. LG Maribor. Sobota in nedelja ob 11. uri.

Krakelspektakel

Predstava v okviru Festivala Klovnbuf. Predstava Krakelspektakel, za katero sta avtorja črpala navdih iz otroških risbic oziroma preprostih otroških "krac", združuje paleto ruske melanholije, dadaistične absurdnosti, predvsem pa seveda ogromno situacijskega humorja. LG Maribor. Sobota ob 18. uri.

Smešna posla!

Predstava v okviru Festivala Klovnbuf. V predstavi Smešna posla!, ki jo odlikuje predvsem interaktivnost z občinstvom, združuje avtor elemente klasične pantomime s cirkuškimi spretnosti, ki jih začini s klovnado v slogu največjih "nemih" klovnov. LG Maribor. Nedelja ob 10. uri.

Pss pss

Predstava v okviru Festivala Klovnbuf. Poetična, intimna, nadrealistična predstava Pss pss je namenjena tako otrokom kot vsem, ki so otroci ostali po duši. Predstava prek vrhunske akrobatike na trapezu in komičnih situacij tudi najbolj racionalne z lahkoto popelje v drugačen svet, svet neskončnih možnosti v svet domišljije, sanj in iger. LG Maribor. Nedelja ob 18. uri.

Sobotna ustvarjalnica

Ustvarjalna delavnica. Sodobni umetnosti belgijskega umetnika Jana Fabra se bodo otroci približali s tradicionalno umetniško zvrstjo kiparstvom. Motive in vsebine z razstave bodo prenesli v tehniko oblikovanja iz gline. Ustvarjalnica je primerna za otroke od 4. leta dalje. Delavnico bosta vodili Sonja Pišek, pedagoginja UGM, in Brigita Strnad, višja kustosinja UGM. UGM. Sobota ob 10. uri.

Šentjernej

Državno srečanje otroških folklornih skupin Ringaraja 2012

Predstavilo se bo devet izbranih otroških folklornih skupin iz vse Slovenije. Program sta na podlagi ogledov sedmih regijskih srečanj, ki so aprila in maja potekali v Ljutomeru, Sori pri Medvodah, Mežici, Bohinjski Bistrici, Poljčanah in Mokronogu, pripravili državni strokovni spremljevalki srečanj Petra Nograšek in Majda Nemanič. V sistemu selekcije je sodelovalo več kot 200 otroških folklornih skupin iz Slovenije in zamejstva, ki so se udeležile območnih in regijskih srečanj. Kulturni center Primoža Trubarja. Šentjernej. Sobota ob 16. uri.

Cerkno

Izdelovanje lesenih piščali

Delavnica v okviru tabora Karajžewc. Ste vedeli, da je piščal najverjetneje prvo glasbilo, ki ga je izumil človek? Verjetno ste, saj naj bi bila najstarejša do zdaj najdena piščal doma prav v teh krajih - v Divjih babah, ki je bila narejena iz kosti jamskega medveda. Delavnico bo vodil Marko Čelik, ki je aktiven tudi v cerkljanskem rokodelskem društvu Driklc. Tabor Karajžewc. Sobota ob 12. uri.

Polstenje volne

Delavnica v okviru tabora Karajžewc. Polstenje ali filcanje volne je najstarejša tehnika obdelovanja volne, stara več kot 8000 let. Prvi zapisi segajo v Iran, takratno Babilonijo in Turčijo. Predvsem so se polstenja posluževala nomadska ljudstva, ki so izdelovala preproge za svoje premične domove. Legenda pravi, da se je nekega dne francoski menih odpravil na romanje in ker so ga meniški sandali ožulili, je zataknil volno za pasove. Ko je prispel na konec poti, je odkril da se je volna spremenila v blago. In tako je sv. Klemen postal zavetnik klobučarjev. Volneno predivo se namreč s pomočjo tople vode in mehanskega pritiska spremeni v trdo blago. Tabor Karajžewc. Sobota ob 13. uri.

Pravljična dežela lutk

Delavnica v okviru tabora Karajžewc. Najmlajši obiskovalci bodo tokrat izdelovali lutke iz različnih naravnih in odpadnih materialov, pri tem pa domišljiji pustili prosto pot. Delavnico bosta vodili Lara Sedej in Sara Štefančič. Tabor Karajžewc. Sobota ob 15. uri.

Delavnica Žonglerske vragolije

V okviru tabora Karajžewc. Cirkus je zelo privlačen in ustvarjalen medij, ki spodbuja sodelovanje, krepi medsebojno zaupanje, razvija koordinacijo in ponuja obilico zabave. Je aktivnost, polna fantazije, ki udeležence pripravi do aktivnega sodelovanja, da torej iz vloge opazovalcev prestopijo v akterje in akterke, ustvarjalce oziroma ustvarjalke. Tabor Karajžewc. Sobota ob 17. uri.

za ovinkom

Zagreb (Hrvaška)

Euro Rotelli: The Body The Soul

Italijanski fotograf se v svojem delu posveča raziskovanju novih fotografskih tehnik in pristopov, še posebej tehniki polaroid. Ta mu omogoča, da v polnosti izrazi svoja občutja in da skozi svoje oči interpretira realnost. Tehnika polaroid mu omogoča, da so rezultati fotografije vedno drugačni in zato originalni. Tematsko se Rotelli najraje posveča ljudem, zato njegova umetniška zbirka vsebuje precej portretov umetnikov in znanih ljudi. Rotelli je bil za svoje delo večkrat nagrajen. Njegove fotografije se nahajajo v različnih galerijah in v zasebnih zbirkah, piše na spletni strani 29. tedna sodobnega plesa, ki prireja razstavo. Muzej Mimara. Do 2. junija.

München (Nemčija)

Picasso, Beckmann, Kooning: Ženske

Na razstavi, ki je doslej največja in najdražja v zgodovini tega muzeja ter je pritegnila že 50.000 obiskovalcev, je mogoče občudovati dela Pabla Picassa, Maxa Beckmanna in Willema de Kooninga. 95 portretov so za razstavo posodili različni svetovni muzeji in zasebni zbiratelji, le 14 jih prihaja iz Bavarskih državnih zbirk. Razstava po besedah kuratorice Carle Schulz Hoffmann tematizira podobo ženske v delu izbrane trojice umetnikov. Eden od osrednjih eksponatov je zadnja Picassova slika Objem. Videti pa je mogoče tudi Picassovo sliko Madame Soler, ki je sicer v lasti Bavarskih državnih zbirk, vendar jo potomci nekdanjih lastnikov zahtevajo nazaj, ker jim je bila odvzeta v času nacizma. Pinakoteka moderne. Do 15. julija.