Ljubljana Festival Druga godba bosta z nocojšnjim koncertom v Klubu CD zaključila turški dvojec Erkan Ogur&Derya Türkan in mojstrica sevdalink Amira.

Erkan Ogur (kitara) in Derya Türkan (kemanče) sta izjemna glasbenika, ki črpata globoko v orientalski tradiciji in jo oživljata v duhu današnjega časa. Ogur je že v 70. letih razvil kitaro "fretless", ki mu je omogočala igranje kompleksnejših netempiranih orientalskih lestvic (makam). Türkan je eden najbolj cenjenih glasbenikov na svetu, ki igrajo malo turško violino kemanče. Igral je na številnih albumih Kudsija Ergunerja in sodeloval z mnogimi mojstri jazza, kot sta Renaud Garcia-Fons in Bojan Z. Ogur in Türkan nedvomno igrata turško glasbo, a z močnim avtorskim pečatom in izjemno usklajenostjo.

Amiri so se zdele sevdalinke, ki jih je prepevala njena mati, najlepše pesmi pod soncem, navdušenje nad ustnim izročilom Bosne in Hercegovine pa jo je spodbudilo, da je izoblikovala lasten slog, ki raziskuje celoten izrazni potencial sevdalink. Njen prvi album Rosa, ki ga je izdala pri založbi Snail Records leta 2005, se je uvrstil na številne sezname albumov leta in prejel navdušene kritike po vsej Evropi in Balkanu. Po sodelovanju z večkrat nagrajeno harmonikarico Merimo Ključo pa je mojstrica sevdalink našla novo sorodno dušo. V Franciji živeči pianist Bojan Z se umetniško vrača v svojo nekdanjo domovino s cvetoberom tradicionalnih pesmi iz Bosne, Srbije, Makedonije in s Kosova. Iskrive interpretacije se gibljejo med radostjo in žalostjo, iz obeh razlogov pa priteče tudi kakšna solza. Kvartet glasbenikov (sestavljata ga še Nenad Vasilić - kontrabas in Bachar Khalife - tolkala) pričara prvovrstno etnojazzovsko ozračje, amulet pa je pravzaprav Amirin glas, ki poslušalce varuje, vse dokler odzvanja njeno petje. nr