Kolesarji so po skoraj treh tednih napornih preizkušenj na letošnji italijanski pentlji že pošteno utrujeni, danes pa jih je čakala nova zahtevna preizkušnja v Dolomitih, kije vsebovala kar pet kategoriziranih vzponov, od tega so bili kar trije prve težavnostne stopnje. Najprej je karavana morala premagati prelaz Manghen, nato Pampeago, za konec pa jih je čakal še ciljni vzpon v Alpe di Pampeago.

Na slednjem, štiri kilometre dolgem vzponu, se je tudi razpletla današnja preizkušnja. Z velikimi napori jo je prvi premagal 26-letni češki kolesar Kreuziger, drugi pa je z 19-sekundnim zaostankom v cilj prikolesaril Hesjedal. Tretjeuvrščeni nosilec najbolj prestižne rožnate majice Rodriguez je za češkim junakom današnje preizkušnje zaostal 32 sekund.

Hesjedal je v primerjavi s četrtkovo etapo zaostanek za vodilnim Rodriguezom znižal za 13 sekund, v soboto pa bo na sporedu izjemno zahtevna, 219 kilometrov dolga preizkušnja. Začela se bo v Val di Soli, končala pa na eni najbolj spektakularno ovinkastih cest na svetu - zloglasnem Stelviu.

Bolj ali manj je jasno, da bo sobotna etapa na "cesti smrti", kot so vijugasto pot do prelaza Stelvio poimenovali številni ljubitelji kolesarstva, morda določila končnega zmagovalca letošnjega Gira. V nedeljo bo še zadnje dejanje letošnjega italijanskega kroga - 30,1 km dolg kronometer po ulicah Milana.

Edini slovenski kolesar Gregor Gazvoda (Ag2R La Mondiale) je v današnji etapi zasedel 160. mesto (+40:42), v skupnem seštevku pa je 133. (+3:36:50).