Poudarila je, da so ključni sistemski ukrepi na področju zaposlovanja in izobraževanja, pri tem pa morajo veliko vlogo odigrati tudi nacionalne politike. Na okrogli mizi, ki je potekala v okviru dogodka Izzivi gospodarskega razvoja, je Okornova dejala tudi, da bi morali v Sloveniji študentsko delo spremeniti v normalno obliko dela.

Strokovni sodelavec Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Goran Lukič je izpostavil, da če ne bomo znali upravljati s talenti, jih bomo gledali le še ob večerih po televiziji. Mlade talente je treba zadržati, obenem pa jim ponuditi izzive in zadosti svobode, je poudaril.

Sabina Koleša iz direktorata za podjetništvo, konkurenčnost in tehnologijo na gospodarskem ministrstvu pa meni, da imajo mladi sploh v sedanjem okolju velik potencial za podjetništvo, saj imajo veliko ustvarjalnosti, inovativnosti, kreativnosti za to področje.

Ekonomske analize sicer kažejo, da podjetniška aktivnost v Sloveniji v zadnjih treh letih pada, zato bo ključna aktivnost ministrstva po besedah Koleše krepitev kulture podjetništva in ustvarjalnosti. Mladi imajo sedaj veliko prednosti predvsem v hitrih reakcijah in spletnem mreženju.

Naloga ministrstva je zato krepitev znanja, inovativnosti, ustvarjalnosti, je poudarila in dodala, da na ministrstvu v bližnji prihodnosti načrtujejo tudi razpis za spodbujanje podjetij za zaposlovanje mladih diplomantov. Obenem pa je naloga ministrstva tudi krepitev okolja za podjetništvo.