"Klovn na prvi pogled prinaša komedijo, zabavo, smeh, a je lahko tudi političen, socialno angažiran in filozofski, seveda na svoj klovnovski način", so prepričani organizatorji v Zavodu Bufeto. To mu uspe predvsem zato, ker je neobremenjen z normami, vrednotami in standardi, ker prestopa prepovedane pragove in krši meje, je celo "brezsmiseln", a ravno zato izziva "resnost naših stališč" in premislek o "resnicah, ki se zdijo, kot da so od vselej dane", so v pregledu letošnjega programa zapisali organizatorji.

Družbeno ogledalo

Eden izmed gostov festivala, ki mu je blizu takšno pojmovanje klovna, je Američan Jango Edwards, ki živi v Barceloni, kjer vodi Nouveau Clown Institute. Jango je bil med ustvarjalci, ki so v 70. letih, ko so klovni postali element industrije zabave, obudili neodvisno klovnovsko sceno z "nouveau clown" konceptom klovna kot družbenega ogledala in zrcala absurdnosti sodobnega tehnološkega življenja. Slovenskemu občinstvu se bo predstavil s skupkom svojih najboljših repriz v kabarejskem slogu.

Iz Rusije prihaja več gostov, klovnovski duo Theater Kavardak in Aleksej Mironov so znani po sodelovanju s Cirque de Soleil, trio Mikos pa v svojem delu združuje klovnado, gledališče absurda in pantomimo. Italijanski klovn Paolo Nani prihaja z večkrat nagrajevano predstavo Pismo, v kateri raziskuje klovnovske karakterje, med njimi tudi tako imenovanega "črnega klovna", s katerim se spopadajo le redki. Predstavili se bodo še novozelandski klovn in redni predavatelj na cirkuški šoli Circus Space Fraser Hooper ter italijansko-švicarski duo Ibaccala clown, katerih nastop temelji na cirkuških in akrobatskih veščinah.

Tudi slovenski klovni

Na Klovnbufovem odru v Slovenskem mladinskem gledališču bodo nastopali slovenski ustvarjalci. Mogoče bo videti Moja nit je rdeča Eve Škofič Maurer, diplomantke ruskih akademij in ustanoviteljice klovnov zdravnikov Rdeči noski, pa še romantično humoresko Ugriz Tine Janežič in Dušana Teropšiča. Zavod Bufeto bo skupaj z mednarodnimi gosti predstavil projekt Ultimativna tragedija.

Posebni gost letošnjega festivala je francoska šola Le samovar, ki je v celoti posvečena klovnovskemu in burlesknemu gledališču. Študenti in profesorji bodo pripravili samostojne in skupne nastope oziroma interaktivne ulične klovnovske intervencije. V obeh festivalskih mestih bodo vodili še tridnevno klovnovsko šolo.

Mariborski program bo večinoma domoval v Lutkovnem gledališču Maribor in v mestnem jedru, v Ljubljani pa se bo Klovnbuf premaknil iz središča na obrobje. Organizatorji so namreč opazili, da si predstave večinoma ogledajo le meščani iz središča mesta in turisti, zato se bodo tokrat predstavili še v mestnih četrtih Jarše, Sostro in Vič, morda tudi v Šiški. Enodnevni obisk Klovnbufove Karavane pričakujejo še v Murski Soboti, Velenju, Slovenj Gradcu, Kamniku, Piranu, Portorožu, Kopru in morda še kje, obljubljajo organizatorji.