Filmi se bodo vrteli na štirih prizoriščih: v Art kinu Odeon, v Kulturnem domu, na Svetilniku in v Letnem kinu na Manziolijevem trgu. Drzni, še neuveljavljeni avtorji iz Slovenije in bližnjih držav bodo lahko svoje kratkometražne izdelke predstavili v sekciji Video na plaži, ki se je že izkazala kot odlična odskočna deska za druge festivale.

Festival se bo na izolskem Manzolijevem trgu začel s hongkonškim filmom Preprosto življenje (Tao Jie, 2011), mojstrovino veteranske hongkonške režiserke Ann Hui, v kateri drobna družinska zgodba preraste v nežno in iskreno odo starosti, obarvano z blagim humorjem, dokumentarnim pristopom, živimi stranskimi liki in vrsto cameo nastopov hongkonških filmskih zvezdnikov. Na Kino Otoku bo film na ogled po zaslugi videmskega festivala Far East, ki je sinonim za največji festival azijskega filma v Evropi, in v Izolo kot gostja prihaja tudi direktorica festivala Sabrina Baracetti.

To je le eno v vrsti prijateljskih povezovanj Kino Otoka s partnerskimi festivali v regiji, je poudarila direktorica Kino Otoka Lorena Pavlič. Povezali so se namreč tudi z mladim novosadskim Cinema City - v goste prihaja programska direktorica Bojana Bandić in še osem mladih ustvarjalcev iz Novega Sada, in sicer s kratkimi filmi in omnibusom. Bližje nam je vasica Topolovo v Nadiških dolinah v Benečiji, kjer že skoraj dve desetletji poznajo filmsko festivalsko Postajo, nekakšno cineastično snidenje ustvarjalcev z vsega sveta; od tam prihajajo na ogled eksperimentalni filmi pa tudi filma slovenske režiserke Anje Medved, ki je s kamero lovila utrip tega festivala. Med gosti bo tudi Donatello Fumarola, kurator programa Fuori orario. Plod teh filmskih izmenjav so pri Kino Otoku zapakirali v novo sekcijo, imenovano Otočje.

Biser letošnje edicije festivala bo nedvomno zmagovalec zadnjega Berlinala Cezar mora umreti (Cesare deve morire, 2011) v režiji bratov Taviani. V Izoli pričakujejo Giovanno Taviani, hčerko Vittoria Tavianija, ki je tudi sama režiserka, toda v Izoli naj bi predstavila svoj festival Salina Doc Fest. V preostalem festivalskem programu bodo na ogled še drugi presežki sodobne kinematografije, tudi filmi radikalnejših form v sekciji Signali. V sekciji Prijatelji pa so trije filmi, ki so jih izbrali zvesti sodelavci Kino Otoka Olaf Möller, Neil Young in Jan Cvitkovič. Za družine in predvsem otroke pa bo skrbel Kinodvorov program Kinobalon, nad katerim programsko bedi Petra Slatinšek - ustvarjalne delavnice na različnih lokacijah in pogovori po ogledu kakovostnih filmov za otroke v Sezamovem kotičku. Razmišljali bodo predvsem o svobodomiselnosti in otroškem pogumu.

Za izobraževalni del festivala bo skrbelo društvo KUD PINA iz Kopra, saj bodo v sodelovanju s tujimi partnerji izpeljali delavnico na temo kreativne uporabe komunikacijskih orodij v multimedijskih okoljih pa tudi v pisani besedi; pričakujejo mlade kar iz sedmih evropskih držav. Obmorsko festivalsko vzdušje se bo ob večerih prelilo še na Svetilnik, kjer bodo didžeji skrbeli za dodatno dobro vzdušje. Za najbolj zagrizene oboževalce bo Kino Otok tudi letos organiziral možnost kampiranja.

A še preden bo Preprosto življenje odprlo izolski festival, bo v ponedeljek, 28. maja, prikazano v Kinodvoru, kjer bodo naslednji večer ponudili še eno festivalsko delikateso, film Bertranda Benolloja L'Apollonide: Spomini zaprte hiše, komorno dramo, ki se odvije na melanholičnem in dekadentnem prizorišču findesieclovskega bordela.

Takoj po zaključku izolskega festivala se bo Otok v Ljubljani nadaljeval z distribucijsko premiero provokativnega dokumentarca Glorija kurb avstrijskega režiserja Michaela Glawoggerja, ki se bo tudi sam udeležil projekcije.