Na seznamu je 16 igralcev iz slovenskih klubov in pet iz tujine, edini novinec pa je Mario Šoštarič (Maribor Branik). "Verjetno na mojem seznamu ni večjih presenečenj. Kar zadeva Šoštariča, je bil reprezentant v vseh mlajših selekcijah, po odpovedi Matjaža Brumna pa je dobil priložnost tudi v članski," je pojasnil selektor Boris Denič. Prav glede Brumna (odločil se je, da bo izpustil kvalifikacijski tekmi proti Portugalski in SP 2013) je bil Denič očitno slabe volje in nič kaj zgovoren: "Takšna je pač njegova volja in želja. Ne vem, zakaj bi jaz moral govoriti o njegovi odločitvi in razlogih zanjo. Kar njega vprašajte!"

Igralci bodo od uvodnega zbora (sreda, 30. maja, v Zrečah) do tekme v Guimaraesu opravili 28 treningov v Zrečah in Stožicah. Edina generalka pred Portugalci bo tekma v Balatonfuredu ob Blatnem jezeru z Madžarsko v soboto, 2. junija, a Slovenija ne bo nastopila v popolni zasedbi. "Miha Žvižej bo na dan tekme z Madžari še igral v danski ligi, Dragan Gajič in Primož Prošt pa bosta isti dan šele prišla iz Francije. Vseeno bo preizkušnja z Madžarsko dobrodošla, saj bo prispevala k nadaljevanju tekmovalnega ritma ter pokazala dobre in slabe plati v naši igri," meni Denič.

Že zdaj je jasno, da Denič ne bo mogel računati (poleg operiranih Jureta Natka, Vida Kavtičnika in Nenada Bilbije) tudi na Petra Puclja. Krožni napadalec Gorenja je v zadnjem času pogosto pri zdravnikih in na preiskavah. Čeprav je načeloma z njim vse v redu, ne morejo ugotoviti, kaj je razlog za njegovo veliko utrujenost že pri najmanjših naporih.