"Vedel sem, da je to moja zadnja priložnost. Trasa je bila primerna zame, bolj navzdol in po ravnem. Vedel sem, čeprav sem še mlad, da moram zaključni sprint začeti prvi, saj sva s Cavendishem zelo podobna. Moj idol je McEwen, ne Cipollini," je pripomnil Andrea Guardini. "Sem pač zguba," je pripomnil vidno razočarani Britanec, še vedno v rdeči majici najboljšega sprinterja Gira. Gregor Gazvoda je v drugi najhitrejši etapi v zgodovini Gira (povprečje kar 49,5 km/h) prvič sodeloval v zaključnem sprintu (27. mesto) in bil s tem blizu prvi denarni nagradi, ki bi šla v skupno klubsko vrečo Ag2r za deljenje po koncu dirke. Edina želja je preživeti še dva dni plezanja, da se mu uresniči želja pripeljati v Milano.

Joaquin Rodriguez, Ryder Hesjedal, Ivan Basso in Michele Scarponi bodo danes začeli odločilne tri dni za končno zmago. Dvema gorskima etapama z več kot 5000 metri višinske razlike sledi 30 kilometrov dolga ura resnice v Milanu. Kanadčan, z 31 leti najmlajši od četverice, šesti na Touru 2010, ima veliko prednost kot dober kronometrist. Purito stavi na svežino, nadnaravno moč rožnate majice. Lahko pridobi še kakšno sekundo v zaključku klancev danes na Alpe di Pampeago nad dolino Fiemme in jutri na prelazu Stelvio, z 2757 metri najvišjem cilju v vsej zgodovini dirke.

Birillo Basso vse polaga na izčrpavanje z narekovanjem ritma cele ekipe Liquigas. Da bi lovoriko ubranil Zapatero Scarponi, bi se moral zgoditi že mali čudež, saj je imel težave že pred Cortino. "Menim, da je moja prednost pred Bassom in Scarponijem dovolj za zmago. Upam, da bo imel Hesjedal slab dan. Moja prednost je, da imam 58 kilogramov, Hesjedal pa 70, kar bo morda odločilno v strmih klancih," meni Joaquin Rodriguez.