Za zdaj o sporu molčita obe sprti strani, po zanesljivih informacijah pa Stegujev dolg do nadškofije izvira iz leta 2004. Kot smo izvedeli, je Stegu takrat z nadškofijo sklenil pogodbo, po kateri je pridobil 11-odstotni lastniški delež v družbi Goričane. Zanj bi moralo njegovo podjetje Papirus plačati 2,65 milijona evrov, in sicer v desetih letnih obrokih po 265.000 evrov. Toda, čeprav Stegu ni nadškofiji nakazal niti enega od sedmih zapadlih obrokov, mu je ta iz neznanega razloga šele pred kratkim poslala "račun".

Kaj jo je spodbudilo k temu, da vloži izvršbo in izterja dolg od Steguja in povezanih podjetij, nam na ljubljanski nadškofiji včeraj niso želeli povedati. Opozorimo pa, da so prek Metropolitane s kar desetimi milijoni evrov nasedli v propadli finančni piramidi mariborske nadškofije. Resda je uspelo ljubljanskemu nadškofu Antonu Stresu omenjeno posojilo zavarovati z delnicami Steklarne Rogaška, a ostaja vprašanje, ali ga bodo z njihovo prodajo tudi poplačali.

Razlog, da so tako dolgo čakali z izterjavo Steguja, sicer dolgoletnega direktorja družbe Goričane, bi lahko tičal v njeni prepletenosti z družbami mariborske nadškofije. Vse dokler ni zabredel v hude finančne težave, je bila namreč družba v večinski lasti "cerkvenega" Zvona Ena Holdinga. Junija 2010 pa je ta velik del bremena lastnega reševanja prenesel na medvoško papirnico. Iz nje si je s posojili in dividendami nakazal kar 15 milijonov evrov, nato pa jo prodal Steguju.

Koliko je Papirus odštel za finančno izčrpano družbo, v Zvonu Ena Holdingu nikoli niso razkrili. Je pa iz letnega poročila Stegujevega podjetja razvidno, da je moral zanjo nakazati pičlih 9500 evrov. Preostanek kupnine v višini 7,5 milijona evrov se je medtem kompenziral s terjatvami do Zvona Ena Holdinga. Za nameček je Papirus v istem letu Steguju posodil 1,2 milijona evrov.

Da so v ljubljanski nadškofiji zaskrbljeni glede tega, ali bodo sploh dobili kupnino za 11 odstotkov papirnice, pa priča začasna odredba, ki so si jo pred dnevi prek sodišča izborili na Stegujevem premoženju, tudi na deležu v družbi Goričane. V svoji utemeljitvi sodišču so opozarjali na rast zadolženosti vseh Stegujevih podjetij in tudi nove obremenitve premoženja v zadnjem času. V primeru, da nadškofiji ne bo uspelo izterjati dolga, bo morala prepričati sodišče, da Steguju zarubi papirnico in jo proda na dražbi. Pri tem ji gre na roko, da je Abanka kot upnica vpisana le na Stegujevem deležu v Papirusu, ne pa tudi v Papigorju, ki je neposredni lastnik papirnice.

Stegu sicer že od januarja 2011 ni več njen direktor, saj je takrat vodenje prevzela Barbara Stegu. Ta je tudi lastnica družinske hiše v Škofji Loki.