Slovenke so v cilj sicer prišle kot četrte, a je bila španska štafeta naknadno diskvalificirana. In prav takšen razplet je bil tudi napovedan. Edina prava možnost, da se slovenska izbrana vrsta dokoplje do medalje, je bil državni rekord z izidom okrog 8:00 in da katera od nasprotnih ekip v žaru borbe naredi napako, kar se je pripetilo Špankam.

Tekmo je v slovenski vrsti začela olimpijska podprvakinja Sara Isaković in njen dosežek 1:59,0 je zadostoval za četrto mesto za Nemkami, Madžarkami in Špankami. V nadaljevanju pa so manj uveljavljene slovenske plavalke presegle same sebe. Že Anja Klinar, druga plavalka Gorenjske banke Radovljice, je posegla po tretjem mestu, s katerega je zrinila Nemčijo, v boj za medalje so se vključile Španke.

V drugem delu je bilo pričakovati, da bosta triglavanka Urša Bežan, ki prav danes praznuje 18. rojstni dan, in šele 16-letna Ravenčanka Mojca Sagmeister sicer plavale blizu načrtovanih 8:00 ter Sloveniji zagotovili olimpijsko normo, pričakovani vrstni red pa je bil Italija, Madžarska, Španija, Nemčija in Slovenija.

A prav slednji sta dokazali, da "na mladih stoji svet". Bežanova je tekmo hitro začela, bila na 500 in 550 metrih celo druga, predala je kot četrta in Sagmeistrova je imela lepo izhodišče, da Sloveniji pribori četrto mesto, saj je imela že lepo prednost pred Nemčijo. V neposrednem dvoboju z evropsko podprvakinjo Danielo Schreiber je Sagmeistrova z 2:01,4 plavala sekundo hitreje od svojega osebnega rekorda in Slovenija je prehitela slovito plavalno velesilo, za pravo slavje pa so poskrbele Španke, ki so bile zaradi prehitre predaje diskvalificirane in Slovenija je nepričakovano prišla do brona.

Že pred tem sta zelo dobro nastopili še dve slovenski mladi plavalki. Sedemnajstletna Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde je z osebnim rekordom 2:29,86 osvojila 11. mesto na 200 prsno, 16-letna Neža Marčun je prav tako dosegla osebni rekord 2:30,99 in bila 14.