Guardini je na svojo etapno zmago čakal skoraj tri tedne, zadnjo sprintersko priložnost na dirki pa je izkoristil. S tem je tudi malce utišal italijanske kritike, ki so se spraševali, zakaj v dosedanjih sprintih ni upravičil pričakovanj. Današnja etapa je za razliko od sredine večinoma potekala navzdol in se pričakovano, kljub nekaj poskusom pobega, končala s sprintom.

Eden glavnih favoritov za zmago, svetovni prvak Cavendish, in njegova ekipa sta se odločila za napad v zadnjem kilometru. Ko je že kazalo, da bo Britanec slavil, pa je prav v trenutku, ko se je Cavendish povzpel s sedeža, napadel Guardini in najprej švignil mimo Ferrarija, nato utrudil še Gerainta Thomasa, na koncu pa strl odpor še Britanca, ki je tako ostal brez četrte zmage na tej izvedbi Gira.

S tem je 22-letni Guardini, ki je prejšnjo etapo končal kot zadnji, dosegel uspeh kariere in poskrbel za peto italijansko zmago na letošnji italijanski pentlji. S tem so naši zahodni sosedi izenačili rekord iz leta 1974.

Slovenski kolesar Gregor Gazvoda je danes prečkal ciljno črto v času zmagovalca na 27. mestu. Skupno je 129. (+2:56:40). V vodstvu je Rodriguez, ki ima pol minute prednosti pred Kanadčanom Ryderjem Hesjedalom (Garmin-Barracuda), tretji pa je Italijan Ivan Basso (Liquigas-Cannondale), ki zaostaja 1:22 minute.

V taboru Rodrigueza pa opozarjajo, da dirka še zdaleč ni dobljena. "Trideset sekund prednosti ni dovolj za Hesjedala," pravi Rodriguez, medtem ko športni direktor njegove ekipe Valerio Piva dodaja: "V tem trenutku je zame glavni favorit za zmago Hesjedal. Če želi Rodriguez dobiti Giro, potem mora v naslednjih etapah pridobiti nekaj časa proti Kanadčanu, proti drugim pa vsaj ohraniti zdajšnjo prednost."

V petek kolesarje čaka precej bolj naporna preizkušnja, 198 kilometrov dolga etapa s petimi kategoriziranimi vzponi med Trevisom in Alpe di Pampeagom.