Katerega predsedniškega kandidata bo mestni odbor SD Ljubljana na strankinem kongresu prihodnjo soboto v Kočevju podprl, še ni znano. Kot je na današnji novinarski konferenci napovedal Colarič, se bodo ljubljanski delegati o podpori predsedniškim kandidatom dogovorili v začetku prihodnjega tedna. A po mnenju Colariča in Tekavčičeve je prav, da pride do menjav.

Odhod z ene politične funkcije ne pomeni umika iz politike

Za mesto predsednika SD namreč vnovič kandidira dosedanji predsednik. Kot pravi Tekavčičeva, je Pahorja podprla ob prevzemu vodenja stranke in tudi mnogokrat pozneje. Toda v različnih obdobjih moramo delati različne stvari, je poudarila Tekavčičeva, ki je prepričana, da odhod z ene politične funkcije ne pomeni umika iz politike.

Pahor po njenih besedah ima mesto v slovenski politiki, ki ga je pridobil z delom, in nedvomno daje pečat SD kot stranki, ki se ne podreja interesom kapitala in spoštuje vrednote dela. Zato je po njenem mnenju še naprej potreben pri delu SD in dragocen za slovensko politiko.

Za predsednika SD se bodo na kongresu v Kočevju potegovali tudi nekdanja ministra Igor Lukšič in Patrick Vlačič ter nekdanji državni svetnik Zlatko Jenko.

Tudi o spornem poslovanju MOL

Colarič in Tekavčičeva sta se danes na novinarski konferenci dotaknila tudi razkritij o domnevno spornih spremembah namembnosti zemljišč in domnevno spornem poslovanju Mestne občine Ljubljana s podjetji, povezanimi z družino ljubljanskega župana in predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića. Kot poudarja Colarić, morajo svoje delo dokončati organi, ki so za to pristojni, vpletanja politike pa mora biti čim manj. Tekavčičeva, sicer tudi vodja svetniške skupine SD v ljubljanskem mestnem svetu, pa je spomnila, da so svetniki SD zavrnili sprejemanje občinskega prostorskega načrta, ker so menili, da je treba določena vprašanja še razčistiti.

Kot je še dejala Tekavčičeva, s Colaričem, ki je bil za njenega naslednika izvoljen v torek, delita "poglede na to, kakšna je orientacija socialne demokracije kot levo usmerjene stranke z izjemno močnim zaledjem prav v Ljubljani".

Novoizvoljeni predsednik ljubljanske SD sicer v stranki deluje že več let, v njej je opravljal različne funkcije, nekaj časa pa je bil tudi podžupan Ljubljane in poslanec DZ. Kot pravi, si želi, da se SD v Ljubljani v prihodnje okrepi in da še naprej ostane baza socialnih demokratov v Sloveniji.

V torek pa so novo vodstvo prav tako izvolili tudi v ljubljanski LDS. Vodenje odbora tako od dosedanjega predsednika Aleša Zalarja prevzema Sonja Kralj Bervar, sicer tudi podpredsednica LDS.