Prav štafeta je med ključnimi četrtkovimi nastopi in izid 8:06,10, kljub temu, da gre za nov državni rekord, je daleč od slovenskih pričakovanj. Mojca Sagmeister, Urša Bežan, Anja Klinar in Sara Isaković si želijo dosežek blizu znamke 8:00, ki bi jih bržkone popeljal tudi na olimpijske igre v Londonu.

V predtekmovanju je bila slovenska štafeta celo druga za Madžarsko, a popoldan bodo tudi Nemke, Španke, Italijanke in še kdo, pokazale še več. Tudi Slovenija bo nastopila v obrnjeni postavi, saj je imel dvojec Klinar-Isaković zjutraj precej dela, da je nadoknadil zaostanek po Sagmeistrovi in Bežanovi. "Bilo je kar napeto. Malo smo zaostajali, zato sem šla na polno, skušala ujeti tekmice, sicer pa smo vedele, da se bomo uvrstile v finale. Upam, da bomo popoldan še bistveno hitreje," je menila Klinarjeva, ki napoveduje tudi zelo visoko mesto. "Plavale smo za finale. Sama sem zadovoljna, imela sem lahkoten občutek, zato se niti borila nisem povsem do konca. Popoldneva se veselim," pa je dodala Isakovićeva.

Zablesteli Marčunova in Vozlova

V četrtek je po Velenjčanki Nastji Govejšek "eksplodirala" še mlada Neža Marčun (2:32,07) in si ob prvencu na takšni tekmi priplavala polfinale. "Zadovoljna sem, super. Danes je bilo boljše kot zadnjič. Zelo sem zadovoljna, tako z rezultatom kot s plavanjem," pa je zelo zrelo pojasnila 16-letnica, ki je v vodi spretnejša, kot v izjavah, ki se jih bo naučila dajati v naslednjih nastopih, prvega bo imela nepričakovano že danes.

Še boljša je bila z 11. mestom in izidom 2:31,50 Vozlova iz kranjske Zvezde. "Takega rezultata nisem pričakovala, a občutek je bil danes povsem drugačen, kot na 100 prsno. Popoldan bom zdaj skušala odplavati najboljše, kar se da. Občutek je bil res dober, zato sem zelo zadovoljna," pa je po tekmi ocenila Vozlova.

Nastop na 200 prsno je imel za slovenski tabor zelo presenetljiv razplet. Najvišja pričakovanja je imela Tanja Šmid iz kranjskega Triglava, ki je bila na zadnjem tovrstnem tekmovanju pred dvema letoma v Budimpešti peta, tokrat je želela uvrstitev še nadgraditi, dosežek 2:33,38 pa je zadostoval le za 22. mesto. "Ne vem, ne vem, kaj se je zgodilo. V vodi se ne premaknem, težko je, ne vem," plavalka ni znala opisati jutranjega slabega plavanja.

Mankoč: Ljubljana nujno rabi bazen

Na evropskem prvenstvu se je predstavil tudi Peter Mankoč, ki je za ogrevanje in seznanjanje z bazenom in novimi kopalkami nastopil na 100 prosto ter bil s 50,36 29. "Prvih 50 metrov, kot ne bi počel štiri tedne nič, povsem spočit, nazaj grede pa kot kladivo. Ne vem, če sem že kdaj doživel tako razliko na tekmi," je povedal Mankoč, zadovoljen tudi s sredino srebrno medaljo svoje estonske partnerke Triin Aljand.

Bolj kot s predtekmovanjem, se je Mankoč po nastopu soočal tudi z vprašanji o koncu kariere in še enkrat je poudaril, da bo zanesljivo plaval do konca letošnjega decembra, nadaljevanje pa je zaradi slabih infrastrukturnih razmer v Ljubljani in težav financiranja svojega programa na plavalni zvezi pod velikim vprašajem. "Pod pogoji, ki jih imam zdaj, nimam več dovolj energije za nadaljevanje. Ljubljana nujno rabi bazen, saj sem pri svojih 34 letih prav zaradi slabih razmer edini ljubljanski plavalec na tem EP, pa ne le za plavanje, saj gre za objekt, ki ga v primerjavi z drugimi športnimi objekti lahko uporabljajo vsi Ljubljančani."