Stopnja prostih delovnih mest se na ravni Slovenije ni spremenila, in sicer je bila 0,8-odstotna, kar je enako kot v predhodnem četrtletju. Pri delodajalcih z več kot 10 zaposlenimi osebami pa je bila 0,6-odstotna.

Stopnja prostih delovnih mest je bila najvišja v gradbeništvu in sicer 2,7-odstotna, so sporočili iz državnega statističnega urada, kjer so v  tej dejavnosti v primerjavi s predhodnim četrtletjem zabeležili upad števila zasedenih delovnih mest, in sicer za skoraj 3500, hkrati pa so zabeležili tudi za skoraj 300 večje število prostih delovnih mest. Posledica tega je, da se je stopnja prostih delovnih mest v tej dejavnosti povečala za sedem desetink odstotne točke, dodajajo.

Stopnja prostih delovnih mest je bila precej visoka tudi v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, in sicer 2,6-odstotna. V to področje dejavnosti so med drugim vključene tudi zaposlovalne dejavnosti (t. i. agencije za posredovanje delovne sile), kjer je fluktuacija delavcev praviloma večja kot povprečno v Sloveniji. Zato je povpraševanje po delovni sili v tej dejavnosti tudi nekoliko večje kot v drugih dejavnostih.

Zasedenih delovnih mest je bilo v prvem četrtletju 2012 nekaj več kot 704.600, to je za okoli 6000 manj kot v prejšnjem četrtletju. Število zasedenih delovnih mest je tokrat v primerjavi s predhodnim četrtletjem najbolj upadlo v gradbeništvu, za okoli 3500, in v predelovalnih dejavnostih, za okoli 1400.