Joacquin Rodriguez – Purito je dobil prvo iz niza štirih odločilnih etap 95. Gira, potem ko je brez posebnih težav držal ritem čez štiri prelaze, predvsem v ritmu Bassovega Liquigasa. "Nisem želel delati šova in kazati, kako močan sem," je začel pojasnjevati Purito, ki so mu vzdevek pritisnili nekdanji moštveni kolegi v ekipi Once po blagovni znamki malih cigar. "Prav pred letom je umrl prijatelj kolesar Xavi Tondo. Poznal sem ga od otroštva. Zaradi tega sem se še zlasti potrudil in uspelo mi je," je bil čustven. Potem je v nekaj stavkih povedal bistvo: "Ekipa Liquigas je naredila veliko delo. Če bo podobno v gorah še v petek in soboto, ne bo lahko ne zame ne za vse druge. Mislim pa, da je Hesjedal v tem trenutku v najboljšem položaju. Je najmočnejši od vseh, posebno če bo držal razliko. S Scarponijem in Bassom bomo morali napadati, saj potrebujemo več prednosti pred kronometrom v Milanu, sicer bo zagotovo zmagal na Giru."

Dolomitska epopeja je bila že igra na izpadanje, saj se je moral od sanj posloviti kapetan Astane Čeh Roman Kreuziger, ki je zaradi krčev zaostal že na predzadnjem vzponu. Lanskega tretjega mesta pa verjetno ne bo ponovil niti John Gadret, kapetan Gregorja Gazvode. Edini Slovenec je v veliki druščini tistih, ki se bojujejo le za preživetje. Le 47 kolesarjev je namreč zaostalo manj kot 25 minut. "Prva ura na Južnem Tirolskem, pred začetkom vzpona na prelaz Val parola, je bila peklenska. Beg 'pravih' ni uspel, tako je hudo letelo. Potem se je hitro razbilo na številne skupine. Mi zadaj tako nismo imeli več kaj pomagati. Še kolega Montaguti, ki je bil med ubežniki, ni zmogel. Tretji teden je že in vsi gremo bolj počasi," se je izpod Tofane oglasil Gregor Gazvoda. Na vprašanje, kakšna je utrujenost v tretjem tednu, se je le nasmehnil: "Precejšnja. Ne razmišljam o tem, kaj je za mano, pač pa samo o tistem, kar me še čaka. Nočem niti pogledati, koliko višinskih metrov smo naredili."

Gazvoda Gadreta še ni odpisal: "Seveda je bil malo razočaran. Na Passo Giau je imel malo krize. Potem se je pobral, a najboljših ni zmogel več ujeti. V petek in soboto je trasa bolj zanj." Današnja etapa je po grafu večinoma navzdol, iz San Vita v bližini Cortine, do Vedelaga pri Trevisu na beneški ravnici. "Za večino, z izjemo hribolazcev, bo to zadnja priložnost. Veliko jih bo poskušalo pobegniti, a je vprašanje, ali ima smisel, saj bo ekipa Sky za Cavendisha naredila vse, da še enkrat zmaga," predvideva kolesar iz Peč pri Makolah, ki ima v glavi le še cilj v Milanu.