Prvi predizbor Evrovizije je v azerbajdžanskem mestu vetrov, Bakuju, odprl predstavnik Črne gore Rambo Amadeus, ki s svojo kritično pesmijo Euro Neuro sicer ni navdušil poslušalcev in strokovnih žirij, a bi za njegov neuspeh lahko okrivili tudi "geografsko glasovanje". Rambo Amadeus je bil edini predstavnik iz držav nekdanje Jugoslavije v prvem predizboru, kar ga je zagotovo stalo točk iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Slovenije in Hrvaške.

Dve uri dolga prireditev, ki je Azerbajdžan poskušala predstaviti v najlepši luči, tudi če so bile nekatere turistične atrakcije predstavljene dvakrat ali trikrat (na primer deviški stolp v Bakuju), je prinesla deset finalistov: Romunijo, Moldavijo, Islandijo, Madžarsko, Dansko, Ciper, Grčijo, Albanijo, Rusijo in Irsko.

Vstopnico za finale si je glede na zahtevnost pesmi najbolj zaslužila predstavnica Albanije Rona Nishliu, ki ima razpon glasu tri oktave in pol. Njeno (skoraj) popolno nasprotje je bila predstavnica Cipra Ivi Adamou, o kateri so v Bakuju šepetali, da je, ko začne peti, nihče več ne posluša, temveč vsi zijajo v njene obline. In kakor smo se lahko prepričali v prvem predizboru, sedemnajstletnica zelo rada in veliko poskakuje. Kot zadnja sta se v finale uvrstila hiperaktivna enojajčna dvojčka Jedward. Stara znanca evrovizijskega odra sta bila tokrat brez visokih frizur in šminke, a ne tudi skupini New Order podobne pesmi, navdušila pa sta s prenosno fontano, ki ju je pošteno premočila.

Največji aplavz so v kristalni dvorani, zgrajeni posebej za letošnjo Evrovizijo, požele ruske babice. Šest babic iz ruske vasi s 600 prebivalci, pod skupnim imenom Buranovske babuške, je na odru speklo piškote in zapelo pesem Party for Everybody, ki je bolj kot novi nalezljivi napev povzročila salve smeha na svetovnem spletu.

Lučk polna kristalna dvorana, ki sprejme kar 23.000 gledalcev, bo danes zasijala v zastavah predstavnic in predstavnikov drugega predizbora. Nova dvorana je v Bukuju povzročila nemalo težav, saj so zaradi nje po poročanju BBC mora preseliti več sto ljudi, dokončana pa je bila šele sredi aprila. Prebivalce Bakuja so ob začetku gradnje obvestili, da se morajo izseliti iz svojih domov do novega leta, sicer bodo oblasti to storile lastnoročno. Poleg neprestanega hrupa, ki je prihajal z gradbišča, so jim v zimskih dnevih izklopili še elektriko, plin in vodo. Oblasti so jeznim Bakujčanom sporočile, da je projekt gradnje kristalne dvorane državnega pomena, saj z organizacijo Evrovizije upajo, da bodo izboljšale ugled Azerbajdžana in spodbudile turizem.

Da stavijo na vabljenje gruč turistov, je bilo jasno tudi med spremljanjem kratkih videov med prvim predizborom: zelo malo tradicionalnih razglednic (čaj, narodne noše in zgodovinske zgradbe) in zelo veliko luksuznih hotelov ter drugih krajev, ki jih obiskujejo tisti, ki imajo malo več pod palcem.

V drugem predizboru se bo za deset mest v sobotnem finalu, v katerem se bo pomerilo 26 držav, potegovalo 18 držav. Poleg Slovenije, ki bo na oder stopila deveta po vrsti, bodo nastopili še predstavniki in predstavnice Srbije, Makedonije, Nizozemske, Malte, Belorusije, Portugalske, Ukrajine, Bolgarije, Hrvaške, Švedske, Gruzije, Turčije, Estonije, Slovaške, Norveške, Bosne in Hercegovine ter Litve.

Letošnja favoritka je predstavnica Švedske Loreen s pesmijo Euphoria. Precej visoko, na četrto mesto, pa je uvrščen tudi predstavnik Srbije Željko Joksimović s pesmijo Nije ljubav stvar. Da stavnice odražajo "resničnost", nam je potrdila tudi Eva Boto: "Vsi veliko govorijo o švedski predstavnici."

Glasbeni izbor letošnjih predstavnic je tako kot že prejšnja leta pop. Manj je "žiloreznic" in vokalno zahtevnih pesmi, več je glasbenih skupin z lahkimi poletnimi hiti in refreni, ki gredo hitro v uho. Tudi Loreen ni izjema. Čeprav je odlična pevka, dva meseca priprav po zmagi na Melodifestivalen pa naj bi po njenih besedah "naredilo čudeže", je pesem manj evforična kot njen naslov, primerna pa je za plesanje v nočnih klubih in poletnih zabavah na obali. Ker je v prvem predizboru večina stavila na optimistične pesmi, bo slovenska pesem ena izmed redkih mirnih, kar je bil najbrž tudi razlog slabe uvrstitve na stavnicah.

A naj stavijo, kar hočejo, Eva Boto je na letošnji Evroviziji kot najmlajša tekmovalka deležna še posebne pozornosti. Precej optimistični pa so tudi opisi 16-letnice na uradni spletni strani. Med drugim so 19. maja zapisali, da so vaje odprle "slovenske princese". Evo namreč spremlja več pevk, ki so prevzele tudi znaten del koreografije.

Zmagovalka zabavnoglasbene oddaje Misija Evrovizija bo storila vse, da bo presegla ali vsaj dosegla lanskoletni uspeh Maje Keuc, ki se je v Düsseldorfu uvrstila na 13. mesto. "Verjamem, da mi bo uspelo," nam je zatrdila Eva. Zagotovo ni naključje, da je Verjamem naslov tudi njene pesmi, za katero stojita Vladimir Graić in Hari Mata Hari, besedilo pa je napisal Igor Pirkovič. Verjetnost za zmago bodo zagotovo povečali še njen glas, stas in točke "nekdanjih slovenskih bratov". Slovenske gledalce pa bo razveselila še z dejstvom, da bo pesem odpela v slovenščini.