Maribor Letošnji cikel Jazz v Narodnem domu se bo končal nocoj z nastopom zasedbe Anderson-Bennink-Möbus-Glerum-Van Kemenade.

V Maribor se tako vrača legendarni pozavnist Ray Anderson, ki je že tri desetletja eden najboljših pozavnistov sveta, zasedbo pa sestavljajo še Frank Möbus, ki prejema nagrade za izvirno kitarsko muziciranje kot po tekočem traku, Ernst Glerum, glasbenik leta 2009 na Nizozemskem, in legendarni Han Bennink. Bennink je letos dopolnil 70 let, njegova glasbena zgodovina pa je tako rekoč edinstvena, je jazzovska enciklopedija v eni osebi. Bennink je eden najpomembnejših bobnarjev vseh časov, zasledili ga boste na posnetkih z Ericom Dolphyjem leta 1964, hkrati pa tudi z nizozemskimi punkerji The Ex. O njegovem pestrem življenju je letos izšla knjiga, lani pa film, v katerem so zajeti tudi nekateri zgodnji posnetki, ko je še igral z glasbeniki, kot so Sonny Rollins, Dexter Gordon, Eric Dolphy in mnogi drugi.

Vodja zasedbe je pri nas manj poznan saksofonist Paul Van Kemenade, ki je od sredine 70. let nabiral izkušnje v afriški glasbi, z značilnim, ostrim tonom altovskega saksofona, katerega zvok je nekje med Maceom Parkerjem in Johnnyjem Hodgesom. S kvintetom Anderson-Bennink-Möbus-Glerum-Van Kemenade mu je uspelo ustvariti povsem edinstveno skupino. Njihov album je v reviji Downbeat prejel redko podeljenih 5 zvezdic in bil izbran med deset albumov leta 2011. Po besedah kritikov je njihovo bistvo enostavno - s takšno zasedbo, s takšnim mojstrstvom, s takšnim žarom in s tolikšnim veseljem do igranja jazzovske klasike ter peščico odličnih avtorskih skladb lahko zvenijo le magično. nr