Zmagovalec študentskega natečaja Črt Podlogar je TEDxFDV otvoril z intenzivno in daljnosežno idejo o boljši družbi. Vse prisotne je prebudil z nekaj zaskrbljujočimi dejstvi o trenutnem stanju naše družbe, a je na koncu ponudil tudi rešitev, projekt Socialna država.

Na odru je Črta nasledil sproščen in svobodomiseln Viljem Gogala, bivši poslovnež, ki se je nekega jutra odločil, da razdeli ves svoj denar in se poda na pot. Orisal je ozadje svoje odločitve za življenje brez denarja in z udeleženci delil nekaj zanimivih in zabavnih doživetij s svojih romanj po Evropi in Bližnjem Vzhodu.

V duhu neobičajnih življenjskih odločitev je nadaljevala Simona Lampe. Nepoboljšljiva zamudnica je spregovorila o svoji prelevitvi iz bančnice v modno oblikovalko, o izzivih in preprekah na svoji poti ter pomenu trajnosti in ekologije v modi. Kot se za vsak TEDx dogodek spodobi, so si tudi na TEDxFDV udeleženci ogledali enega izmed TED govorov, in sicer govor Matta Cuttsa o 30-dnevnih izzivih. Ko so si je občinstvo zamislilo izziv za naslednji mesec, jih je Marko Grobelnik popeljal v nekoliko bolj tehnične vode. Spregovoril je o razsežnostih računalniškega razumevanja jezika, izzivih, ki analitike še čakajo, ter napovedal kdaj in do kakšne mere bodo računalniki »razumeli« jezik.

Iz tehničnih vod pa je počasi zakrmaril arhitekt Sašo Jovanovič. Spregovoril je o prostorih intenzivne komunikacije in predstavil zelo zanimiv in uporaben koncept optimalne in raznolike izrabe delovnega prostora. Po njegovem govoru je udeležence z energijo napolnil pevski zbor FDV, nato pa je bil spet čas za nekoliko bolj resno temo, aktivno državljanstvo.

Mojca Markizeti je navdušila z osebno izkušnjo aktivizma od malih nog, izpostavila in orisala je njegov pomen, na koncu pa vse udeležence pozvala, da tudi sami prispevajo k boljši in bolj solidarni ter aktivni družbi. Za konec pa je udeležence s svojo pozitivno energijo in strastjo navdušil še Luka Stanovnik. Mlad snemalec in režiser je prikazal kako lahko s trudom in ljubeznijo do dela dosežeš svoje sanje in počneš v življenju natanko to, kar si sam želiš in v čem si najboljši.

Vsi posnetki govorov bodo v kratkem na ogled na www.tedxfdv.com, nekaj vtisov pa že zdaj na Facebook, Twitter in Flickr profilih TEDxFDV.