Med drugim to velja tudi za jezero Serpentine Lake v Londonu, kjer bodo na olimpijskih igrah potekala tekmovanja v več športnih panogah, so sporočili iz Bruslja.

Voda na 77,1 odstotka vseh kopališč je bila odlične kakovosti, kar je 3,5 odstotne točke več kot leto prej. Približno 93,1 odstotka morskih kopališč (v medletni primerjavi gre za enoodstotno zvišanje) je dobilo oznako "zadovoljivo", medtem ko je bilo neustreznih manj kot dva odstotka kopalnih vod.

Kopališča na Cipru, Hrvaškem, Malti in v Grčiji so za svoje kopalne vode prejela odlično oceno, pri čemer je najstrožjim priporočenim vrednostim (odlična kakovost) ustrezalo več kot 90 odstotkov kopališč, preostala pa so bila ustrezna glede na zavezujoče vrednosti.

Na dnu lestvice so Nizozemska, Bolgarija, Latvija, Luksemburg in Belgija, kjer stroge priporočene vrednosti izpolnjuje razmeroma majhen delež kopališč, zlasti sladkovodnih.

Kakovost vode v najbolj priljubljenih poletnih počitniških destinacijah v Evropi je bila na splošnem dobra, saj je več kot 90 odstotkov kopališč presegalo zavezujoče vrednosti. V Španiji, Italiji in na Portugalskem je bila kakovost vode v več kot 80 odstotkov primerov odlična.

Kot navaja poročilo, se je kakovost kopalnih voda v EU od leta 1990 na splošno bistveno izboljšala. Delež morskih kopališč, ki ne izpolnjujejo določb direktive o kopalnih vodah, se je z 9,2 odstotka v letu 1990 zmanjšal na 1,5 odstotka v letu 2011. Število sladkovodnih kopališč, ki ne dosegajo zavezujočih vrednosti, pa se je z 11,9 odstotka v letu 1990 zmanjšalo na 2,4 odstotka v letu 2011, kar je eden najmanjših deležev doslej.

"Z zadovoljstvom ugotavljam, da kakovost kopalnih voda v Evropi na splošno ostaja visoka in da se je v primerjavi z lanskim letom še izboljšala," je bo tem dejal evropski komisar za okolje Janez Potočnik in dodal, da si "moramo še naprej prizadevati, da bi bile naše vode primerne za vse legitimne vrste uporabe, od kopanja do pitja, in da bi celotni vodni ekosistem ohranili v dobrem stanju".

Po mnenju izvršne direktorice EEA Jacqueline McGlade pa je kakovost vode na plažah in drugih kopalnih mestih za Evropejce eno najpomembnejših okoljskih vprašanj. "Vendar se v številnih državah še vedno pojavljajo težave z onesnaženostjo zaradi kmetijstva in odplak, zato bo potrebno vložiti še več truda, da bi javnosti zagotovili varno in čisto vodo," je še poudarila.

EEA in Evropska komisija je v poročilu zbrala podatke o kakovosti vode na več kot 22.000 morskih, rečnih in jezerskih kopališčih po vsej Evropi za lansko leto, in sicer v vseh 27 držav članic EU, na Hrvaškem, Črni gori in Švici. Dve tretjini kopališč se je nahajalo ob morskih obalah, preostala pa na rekah in jezerih. Največje število morskih kopališč imajo Italija, Grčija, Francija in Španija, največ sladkovodnih pa Nemčija in Francija.