Ljubljana Ločitev, letošnji dobitnik oskarja za najboljši tujejezični film, je kompleksna drama, ki se ob postavljanju pomembnih moralnih vprašanj odreka vsakršni sodbi. Po besedah režiserja Asgharja Farhadija je film detektivka brez detektivov. "Občinstvo je tisto, ki mora razvozlati uganke; odgovorov bo toliko, kolikor je gledalcev. Film ne vsiljuje idej in ne ponuja odgovorov, ampak postavlja vprašanja. Časi, ko je bil režiser vzvišen nad svojim občinstvom, ko je nastopal kot usmerjevalec ali glasnik, so po mojem mnenju minili. Gledalci so manj pasivni in bolj vpleteni v zgodbo ter ob gledanju filma izberejo svoje stališče. Zato vlogo detektiva prepuščam gledalcu."

Film sledi Simin, ki bi rada zapustila Iran in tako omogočila hčerki boljše življenje. Zato zaprosi za ločitev, saj njen mož Nader noče zapustiti svojega bolnega očeta, vendar sodišče njeni prošnji ne ugodi. Tako se Simin vrne v hišo svojih staršev, hčerka Termeh pa se odloči ostati ob očetu. Ko Nader najame mlado pobožno žensko, da bi mu pomagala skrbeti za očeta, ne sluti, da mu ta nekaj prikriva.

Asghar Farhadi (1972) je na teheranski univerzi diplomiral iz filmske režije, že med študijem pa je napisal in režiral več gledaliških iger ter nekaj priljubljenih televizijskih serij. Leta 2001 je skupaj z režiserjem Ebrahimom Hatamikio napisal scenarij za uspešen film Ertefae Past, dve leti kasneje pa je posnel svoj režijski prvenec Raghss dar ghobar. Širše mednarodno priznanje mu je prinesel četrti celovečerec Darbareye Elly, s katerim je leta 2009 osvojil berlinskega srebrnega medveda za najboljšo režijo in nagrado za najboljši igrani dolgometražec na filmskem festivalu Tribeca. Ločitev je njegov peti celovečerni film. nr