Štirje avtobusi, opremljeni z brezžično internetno povezavo v sklopu testnega projekta, ki so ga v LPP zasnovali skupaj s Telekomom Slovenije, že vozijo po ljubljanskih ulicah. Brezžični internet je trenutno na voljo na avtobusu, ki iz Ljubljane potnike pripelje na Brnik, na avtobusu s končno postajo na Vrhniki in na dveh mestnih avtobusih. Na vsako vozilo je nameščena WiFi točka, nalepke na zunanji in notranji strani pa potnike opozarjajo, da so na tehnološko naprednem avtobusu. Hkrati se lahko na internet poveže 32 potnikov, brskanje po spletu pa ni časovno omejeno, saj vožnja z ljubljanskim mestnim avtobusom povprečno traja le 15 minut.

V času testiranja brezžične povezave, ki bo trajalo do 31. avgusta, se bo četverici avtobusov, predvidoma v prvi polovici junija, pridružil še peti. "V testnem obdobju želimo predvsem preveriti, kako se bodo na dodatne signale odzvali drugi avtobusni sistemi, kot so sledenje avtobusu, nadzor vozila ter odpiranje in zapiranje vrat," je kot ključni cilj testiranja navedel vodja prometno-komercialne službe v LPP Jošt Šmajdek, ki ne pričakuje večjih težav.

Na LPP so prepričani, da s projektom uspešno sledijo cilju biti tehnološko napredno podjetje, ki se ustrezno odziva na potrebe potnikov. "Šele ko bomo zaključili testiranje, pa se bomo odločali o morebitnem poslovnem modelu.

Če bomo našli ustrezen model, si zagotovo želimo sistem brezžičnega omrežja ponujati v širšem obsegu še naprej," je glede prihodnosti brezžičnega interneta na ljubljanskih zelencih povedal Šmajdek.