Festival Lent je prvič potekal leta 1993 in z vrsto prizorišč, raznoliko ponudbo in množično obiskanostjo v 20 letih postal največji slovenski festival na prostem in eden največjih tovrstnih festivalov v Evropi.

"Festival Lent je imel odločilno vlogo pri tem, da smo dobili EPK," je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal mariborski župan Franc Kangler. Po njegovih besedah festivalski dogodki "niso zapisani le na kulturnem zemljevidu Slovenije, ampak tudi Evrope in sveta".

Letos se bo na več kot 35 prizoriščih v starem mestnem jedru, mestnem parku in ob Dravi zvrstilo več kot 1200 dogodkov. Glavni organizator, direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina je med vrhunci omenil ameriško pevko Macy Gray, skupino najboljših reggae glasbenikov z Jamajke Jamaican Legends, bluesovskega glasbenika Luckyja Petersona, jazz zvezdnike Johna Scofielda, Erika Truffaza in Dhaferja Youssefa, britanske rokerje Skindred, srbski S.A.R.S. ter stand up nastopa Ramba Amadeusa in Željka Vukmirice.

Kot prva bo na plavajočem odru na Dravi nastopila jugonostalgična zasedba Indexi z gosti, ne bo pa manjkalo niti slovenskih stalnic, kot so Zoran Predin, Vlado Kreslin in Magnifico.

Med vrhunci bo ponovno tudi folklorni festival Folkart s skupinami iz Peruja, Benina, Moldavije, Uzbekistana, Rusije, Srbije, Italije in Mehike. Novost bosta strokovna konferenca Za odri Festivala Lent, na kateri pričakujejo okrog 40 direktorjev drugih festivalov, ter simpozij StandUpFest, na katerem bodo izmenjali izkušnje največji mojstri stand upa iz držav nekdanje Jugoslavije.

Za kulinarične užitke bo ponovno skrbel Sladolent, skrite kotičke bodo odkrivali Živa dvorišča in ulično gledališče, otrokom pa bo namenjena zabava v Art Kampu v mestnem parku. Zaradi instalacije Ulaya letos ne bo prizorišča v Sodnem stolpu, bodo pa nedaleč stran postavili prireditveni šotor Špeglcelt.

Proračun festivala ostaja enak kot prejšnja leta, to je 2,5 milijona evrov, čeprav so z naslova EPK pričakovali več. Kljub prvotnim nesoglasjem, predvsem glede vloge Narodnega doma in Rukavine v EPK, so danes tako Rukavina kot vodstvo zavoda Maribora 2012 zatrdili, da so odprta vprašanja rešena. Vsi skupaj se veselijo festivala, ki bo po besedah programskega vodje EPK Mitje Čandra konec junija ponovno prevzel štafeto v kulturni ponudbi Maribora. V tem času naj bi bil tudi vrhunec mednarodnega obiska v Mariboru v letošnjem letu.