Podbregar pravi, da so v stranki razpravljali tudi o tem, da bi za predsednika republike predlagali svojega kandidata. Tako je beseda tekla o več uglednih članih LDS, ki imajo lastnosti, da bi lahko kakovostno in dostojno opravljali funkcijo predsednika republike, je dejal. Ena izmed takšnih kandidatk je po njegovih besedah nekdanja evropska poslanka Mojca Drčar Murko.

A so se potem v stranki pragmatično odločili, da LDS ni do tega, da bi si s kandidaturo želela dvigovati medijsko prepoznavnost tekom predsedniške kampanje, je dejal Podbregar. Pač pa po njegovih besedah želijo homogeno pomagati kandidatu, ki je verodostojen in se izkazal na tej funkciji.

Po besedah predsednika LDS je Türk v dosedanjem delu pokazal, da se zavzema za stališča, ki jih zastopa tudi LDS. Spomnil je, da se je Türk po diplomi začel ukvarjati s problematiko manjšin in človekovih pravic, ki je ena izmed vsebinskih smeri, ki jih v LDS zastopajo. Prav tako zastopa visok standard pravne države in se kot predsednik republike zavzema za visoko spoštovanje ustave, je našteval Podbregar.

Sedanji predsednik republike ima tudi ugled v mednarodnem prostoru, zavzema se za strpnost in dialog med vsemi in na ta način želi krepiti delovanje, ki ga Slovenija mora slediti v okviru EU, je dejal Podbregar.

Pahorjevo delovanje se jim ne zdi verodostojno

Glede morebitne kandidature predsednika SD Boruta Pahorja za predsednika republike Podbregar pravi, da je bila ta napovedana na zelo nenavaden način. "Njegovo preteklo in tudi sedanje delovanje se nam nikakor ne zdi verodostojno," je pristavil.

Sicer pa je Podbregar predstavil še druge teme, o katerih so razpravljali v ponedeljek na seji sveta stranke. Napovedal je, da bo LDS v bližnji prihodnosti poskušal v slovenski prostor, ki je sicer razdeljen na levo in desno, ponuditi vsebinsko novo smer, ki bo smer dialoga, povezovanja in strpnosti.

Pri tem bodo poskušali najti partnerje med zunajparlamentarnimi strankami in med gibanji, ki se pojavljajo v Sloveniji. Katere morebitne partnerje imajo v mislih, ni želel razkriti, ker se želijo z njimi najprej pogovoriti in jih seznaniti s tem.

Sicer pa pravi, da je za zdaj še preuranjeno govoriti o tem, ali bi lahko v prihodnje na podlagi tega sodelovanja prišlo do združevanja strank, ni pa te možnosti izključil.

Gorenak bi se moral drugače obnašati

Pokomentiral pa je tudi situacijo v zvezi z zahtevami policijskih sindikatov. Po njegovem mnenju do te situacije ne bi prišlo, če bi se minister za notranje zadeve Vinko Gorenak drugače obnašal, glede na to, da je izjemen poznavalec problematike policistov.

Policija ima, kot opozarja Podbregar, določene specifike, ki niso bile najbolje rešene v preteklem obdobju, obenem pa ima policija zelo pomembno vlogo. Zato je sedanji zaplet po njegovem mnenju treba rešiti, upa pa, da ne prek referenduma, saj bo ta imel posledice na vse ostale.