Dvainšestdesetletni pevec in ustanovitelj skupine je bil že dalj časa hudo bolan. Gibbova družina je v izjavi za javnost sporočila, da je Robin preminil po dolgotrajnem boju z rakom. V teh težkih trenutkih prosijo za zasebnost.

Družinska bolezen

Robin Gibb se je z rakom na črevesju in jetrih začel bojevati že aprila lani. Potem ko je v začetku letošnjega leta že kazalo, da si bo le opomogel in premagal zahrbtno bolezen, je pred dvema mesecema pristal v bolnišnici zaradi pljučnice, pet dni je celo preživel v komi. Strokovnjaki so legendarnemu pevcu, ki je bil sicer vegan in ni pil alkohola, takrat napovedovali le še nekaj dni življenja.

Robinova smrt je za družino Gibb še posebej težka tudi zato, ker je za podobno boleznijo črevesja leta 2003 umrl tudi Robinov brat dvojček Maurice. Tudi mlajši brat Andy Gibb, ki sicer ni bil del skupine, je preminil star komaj trideset let zaradi vnetja srca.

Robin je bil dvakrat poročen, imel je dva sinova in dve hčeri. Leta 1968 se je poročil s tajnico menedžerja Molly Hullis, ki mu je rodila sina in hčer. S Hullisovo sta proti koncu zakona več let živela ločeno in se leta 1980 končno ločila, Gibb pa se je nato poročil z Dwino Murphy. Ta je ostala njegova žena vse do njegovega konca. Dwina mu je sicer rodila le sina, druga hči je namreč sad zunajzakonskega razmerja.

Avstralski Beatli

Legendarni britanski glasbenik je začel svojo glasbeno pot leta 1958, ko je skupaj s svojima bratoma Barryjem in Mauriceom ustanovil skupino Bee Gees, ki je postala ena najbolj poslušanih skupin vseh časov. Njihovi hiti, kot sta Stayin' alive in How deep is your love, ostajajo popularni že petdeset let.

Bratje Gibb so se rodili na Isle of Man, odrasli pa so v Manchestru, kasneje se je družina preselila na drugi konec sveta, v Avstralijo. Zato so skupino Bee Gees v šestdesetih letih imenovali kar "avstralski Beatli".

Leta 1949  rojeni Robin je prvič na ekranih z bratoma nastopil na avstralski televiziji pod imenom B.G.'s (okrajšava za bratje Gibb), kar so nato spremenili v ime svoje skupine, Bee Gees.

Družina se je v šestdesetih letih preselila nazaj v Anglijo, bratje pa so postajali vse bolj mednarodno znani. Celotno desetletje in še naprej v sedemdesetih so svetu predstavljali hit za hitom ter s svojimi glasovi brez primere povsem prevzeli glasbeno javnost s pesmimi, kot so To love somebody, Lonely days in How can you mend a broken heart. Sredi sedemdesetih so svoj stil zamenjali za bolj plesne ritme in nastali so hiti, kot sta Jive talkin' in Nights on Broadway.

Vročico sobotne noči je ohladil šele Thriller deset let pozneje

Vse svoje pretekle hite so Bee Gees povsem nadigrali z Vročico sobotne noči (Saturday night fever). Kultni film z Johnom Travolto v glavni vlogi je bil zgrajen okoli njihovih glasov in disko pesmi. Vročico je premagal šele Thriller Michaela Jacksona v 80. letih.

V 70. so Bee Gees v svojih belih oblekah ter popolnoma izpiljenih visokih tonih in harmoniji glasov obvladovali plesišča sveta. Album Spirits having flown in pesem Night fever sta postala številki ena med hiti in s tem so Bee Gees postali edina skupina v zgodovini pop glasbe, ki je napisala, producirala in posnela tako veliko zaporednih hitov, ki so na lestvicah dosegali vrhove, o njih piše v Dvorani slavnih rock'n'rolla, kamor so se uvrstili leta 1997.

"Vedno se snemaj"

Robin je bil pogosto tudi spremljevalni vokal, je pa v več pesmih tudi glavni vokal, med svojo kariero je posnel tudi več samostojnih albumov.

Leta 2008 je Gibb razložil skrivnost svojega uspeha: "Vedno se snemaj. Nikoli ne veš, kdaj se ti bo med večurnim pisanjem porodila dobra ideja, in ne veš, ali se je boš kasneje še spomnil. Tako vse ostane na kaseti." Priznal je tudi, da rok za oddajo iz človeka izsili marsikaj. Tako so med nastajanjem Vročice v enem samem tednu napisali How deep is your love, Night fever, Stayin' alive, If I can't have you in še druge pesmi.

Ob boku Lennonu

Bee Gees so od svojega prvega izdanega albuma leta 1960 prodali več kot 200 milijonov albumov po vsem svetu. "Vsi bi se morali zavedati, da so Bee Gees na lestvici najuspešnejših piscev pesmi britanske glasbe vseh časov zaostali le za Lennonom in McCartneyjem," je dejal Paul Gambaccini, eden od britanskih televizijskih poročevalcev, ki je med prvimi poročal o Gibbovi smrti.

"Ne le da so sami napisali svoje hite, napisali so veliko hitov tudi za Barbro Streisand, Diano Ross, Dionne Warwick, Celine Dion, skupino Destiny's Child, Dolly Parton in Kennyja Rogersa, seznam pa se še nadaljuje," je še dejal.

Robin Gibb, ki je imel po mnenju mnogih enega najboljših glasov soula med belci, je svoje hite kot vodilni vokal prepeval vse od svojega 17. leta. Legendi Bratov Gibb so se na družbenih omrežjih že poklonili številni zvezdniki tako iz glasbenega kot preostalega umetniškega sveta in izrazili žalost ob izgubi tako enkratnega umetnika. "Hvala za glasbo, Robin Gibb."