Maribor Festival umetnosti in kreativnosti mladih Festival Mladibor je v prvi vrsti namenjen predstavitvi dela večmesečnih delavnic s področja fotografije, filma, raziskovanja nevsakdanjih oblik glasbe, arhitekturnega premisleka o prostoru, didžejanja, animiranega filma, uličnega in senčnega gledališča, novinarskih veščin in drugih. Sam festival namreč izhaja iz projekta Mladibor, katerega cilj je ponuditi mladim umetniška orodja, ki so jim zanimiva, na način, ki od njih zahteva aktivno vključitev.

Po besedah vodje projekta Katarine Slukan poskušajo s festivalom odslikati vse, kar je projekt Mladibor v malo več kot pol leta postal. "Ne gre le za delavnice, ki smo jih ponudili sami, tudi ne samo za šole, ki so bile z nami ves ta čas, niti za določene estetske prioritete, zdaj gre za splošno ustvarjalnost, za preplet in sodelovanje vseh, ki smo jih srečali na poti, za bogato kulturno podrast, ki klije pod urbanim vsakdanom. Tisto, na kar smo bili res posebno pazljivi, pa je suverenost vsakega posameznega prispevka. Želeli smo ohraniti avtentičnost mladih in jo spodbuditi v smeri avtonomne kritične rasti, nepogrešljive v današnjem kapitalističnem družbenem primežu."

Do 24. maja se bodo zvrstili številni festivalski dogodki, ki bodo po besedah organizatorjev razdeljeni v dopoldansko dogajanje in popoldansko-večerno dogajanje, osrediščeno na Rotovškem trgu okoli gledaliških predstav. Več informacij o programu festivala je mogoče najti na spletni strani mladibor.si. nr