Industrijski indeks Dow Jones se je v prvih 30 minutah trgovanja zvišal za 0,31 odstotka na 12.408 točk. Tehnološki indeks Nasdaq je trenutno pri 2780 točkah, kar je 0,08 odstotka več kot v petek.

Voditelji članic skupine G8 so se pretekli konec tedna zavzeli za to, da Grčija ostane v območju evra, ki naj bo "močno in enotno". V sklepni izjavi so tudi poudarili, da je treba ob uravnoteženju javnih financ spodbujati rast in potrošnjo.

Voditelji ZDA, Nemčije, Francije, Italije, Velike Britanije, Japonske, Kanade in Rusije so tudi zapisali, da ukrepi za izhod iz krize "niso enaki za vsakega od nas". Voditelji industrijsko najbolj razvitih držav so sicer ocenili, da svetovno gospodarstvo kaže znake okrevanja, vendar še vedno obstaja "znaten veter v prsi".

Neenotno pa se gibljejo tečaji na vodilnih evropskih borzah. V Parizu je indeks CAC 40 pridobil 0,12 odstotka, frankfurtski indeks DAX pa je 0,43 odstotka nad izhodiščem. Medtem pa je indeks FTSE 100 v Londonu izgubil 0,95 odstotka.

Delnice Facebooka izgubile že več kot 10 odstotkov

Delnice družbe Facebook drugi dan kotiranja na borzi Nasdaq izgubljajo na vrednosti. Trenutno se tečaj delnic giblje okrog 34 dolarjev, kar je 11 odstotkov manj kot ob koncu petkovega trgovanja. Analitiki menijo, da je Facebook v prvi javni prodaji ponudil preveč delnic, zato je njihov tečaj padel pod začetno vrednost 38 dolarjev.

Analitiki ocenjujejo, da je Facebook precenil zanimanje vlagateljev za njegove delnice, kar se sedaj odraža v padanju tečaja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Delnice Facebooka so v začetku trgovanja v petek nekoliko pridobile in se gibale okrog 40 dolarjev, nato pa trgovanje sklenile pri 38,23 dolarja, le malo nad začetno vrednostjo 38 dolarjev. Trgovanje je sicer v petek steklo z okoli pol ure zamude, za katero so bile krive tehnične težave. Te naj bi nastopile zaradi preobremenjenosti sistema.

Facebookova prva javna ponudba delnic velja za največjo prvo javno ponudbo v tehnološkem sektorju doslej in za eno največjih javnih ponudb delnic kakšnega ameriškega podjetja doslej.