Joseja Angela Salazarja so namreč povabili, da postane dirigent mladinskega venezuelskega orkestra, kar ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi mladenič štel le 14 let.

Skupaj z dirigentoma losangeleškega filharmoničnega orkestra, Gustavom Dudamelom in Edicsonom Ruizom, slednji se je pri le 17-ih kot najmlajši glasbenik pridružil berlinski filharmoniji, je Salazar le eden od zgodb uspeha t.i. venezuelskega orkestralnega sistema, ki je poznan kot El Sistema.

Na koncertu jokal od vzhičenosti

Salazar se mu je pridružil, ko je imel le osem let, čeprav njegova družina ni bi bila nikoli posebej glasbeno usmerjena. Nekoč je le odšel na koncert skupaj z dedkom in očetom ter dejal, da je kar trikrat jokal od vzhičenosti. Med tem ko bi večina njegovih vrstnikov jokala od dolgčasa, je sam občutil, da ga je glasba prevzela, da ''mora postati del tega''. Izpisal se je iz karateja in se začel učiti flavto, kasneje še violino.

''Nisem prepričan, ali sem najmlajši dirigent, ne vem kdo je to rekel. Morda je nekje v kakem malem mestu še kak mlajši dirigent,'' je za Guardian dejal mladi Salazar in s tem pokazal tudi, da morda ni še pripravljen sprejeti vse slave, ki zaradi njegove strokovnosti in mladih let pada nanj.

Salazar ''poveljuje'' nekje med 70 in 80 glasbenikom mladinskega orkestra Nueve Esparte, več kot polovica teh je starejša od njega.

Iz prijatelja v vodjo in nazaj

''Povabili so me, da bi dirigiral tudi orkestrom, ki jih sestavljajo le odrasli, in to je veliko lažje, '' je dejal Jose Angel. Težko mu je namreč preklapljati iz vloge prijatelja v vlogo vodje, kar mora početi vsakodnevno, pred svojim orkestrom. A ''dobro dirigiranje je v veliki meri odvisno od tega, kako orkester deluje kot celota, in to se izboljšuje le z vsakodnevno vajo.''

''Dirigiranje je kot jezik brez besed. Moram prenesti samozavest na glasbenike, da lahko dobim njihovo samozavestno predstavo nazaj,'' popolnoma neskladno s svojimi mladimi leti pove Jose Angel in doda: ''Pustim, da me moja notranja melodija, ki jo dirigenti imamo, vodi, in to nato prenesem na glasbenike.''

''Oštevam starejše od sebe''

Kljub temu, da je nadvse strokoven in njegova zrelost krepko presega njegova leta, pa se včasih zdi da ga njegova služba mori. ''Težko je, ker moram najti način, kako komunicirati, včasih moram ošteti glasbenike, ki so precej starejši od mene.''

Novica o mladem Salazarju je tako sveža, da vse podrobnosti o njegovem dirigiranju še niso znane in se še usklajujejo. Salazar je nameč tako mlad, da po venezuelskih zakonih še ne more biti redno zaposlen, zato mu bodo verjetno morali dodeliti štipendijo, da bo lahko dobil plačilo.