62-letni pevec in ustanovitelj skupine je bil že dalj časa hudo bolan.

Gibbova družina je v izjavi za javnost dejala: ''Družina Robina Gibba, iz Bee Geesov, z veliko žalostjo sporoča, da je Robin preminul po dolgotrajnem boju z rakom. Družina prosi za zasebnost v teh težkih trenutkih .''

Družinska bolezen

Kot smo na Dnevnik.si že večkrat poročali, se je Gibb z rakom na črevesju in jetrih začel bojevati aprila lani. Potem, ko je v začetku letošnjega leta že kazalo, da si bo Gibb le opomogel in premagal zahrbtno bolezen, pa je le dva meseca nazaj pristal v bolnišnici zaradi pljučnice. Zdravniki so legendarnemu pevcu, ki je bil sicer vegan in alkohola ni pil, takrat napovedovali le še nekaj dni življenja.

Robinova smrt je za družino Gibb še posebej težka tudi zato, ker je za podobno boleznijo črevesja leta 2003 umrl tudi Robinov brat dvojček Maurice. Tudi mlajši brat Andy Gibb, ki sicer ni bil del skupine, pa je preminil pri le tridesetih letih zaradi vnetja srca.

Robin je bil v življenju poročen dvakrat, imel pa je dva sina in dve hčeri. Leta 1968 se je poročil s tajnico menedžerja Molly Hullis, ki mu je rodila sina in hčer. Leta sta nato živela ločeno in se leta 1980 ločila, Gibb pa se je nato poročil z Dwino Murphy. Slednja je ostala njegova žena vse do njegovega konca. Dwina mu je sicer rodila le sina, druga hči pa je sad izvenzakonskega razmerja.

Avstralski Beatli

Legendarni britanski glasbenik je svojo glasbeno pot začel leta 1958, ko je skupaj s svojima bratoma Barryjem in Mauricom ustanovil skupino Bee Gees in so tekom let nato postali ena najbolj poslušanih skupin vseh časov, njihovi hiti, kot so Stayin' alive in How deep is your love ostajajo popularni že petdeset let.

Avstralski Beatli. (foto: AP)

Bratje Gibb so bili sicer rojeni na otoku Isle of Man, odrasli pa so v Manchestru, še kasneje so se preselili na drug konec sveta, v Avstralijo. Zato so v šestdesetih letih skupino Bee Gees imenovali ''avstralski Beatli''.

Leta 1949  rojeni Robin je prvič pa je na ekranih z bratoma nastopil na avstralski televiziji pod imenom B.G.'s (okrajšava za bratje Gibb), kar so nato spremenili v ime svoje skupine, Bee Gees.

Družina se je v šestdesetih nato preselila nazaj v Anglijo, bratje pa so postajali mednarodno znani. Med celotnim desetletjem in še dalje v sedemdesetih so izdelovali hite za hitom, ter s svojimi glasovi brez primere povsem prevzeli glasbeno javnost s pesmimi kot so ''To love somebody'', ''Lonely days'' in ''How can you mend a broken heart''. V sredi sedemdesetih so svoj stil zamenjali za bolj plesne ritme in nastali so hiti kot je ''Jive talkin'' in Nights on Broadway.

Vročico sobotne noči je ohladil šele Thriler deset let kasneje

Vse svoje pretekle hite so Bee Gees nadigrali z ''Vročico sobotne noči'', ''Saturday Night Fever". Celoten kultni film z Johnom Travolto v glavni vlogi je bil zgrajen okoli njihovih glasov in disko pesmi. Vročico je premagal šele Jacksonov Thriler v 80ih.

Stara prijatelja iz nadvse vroče sobote. (foto: Daylife)

V celotnih 70-ih so Bee Gees v svojih ujemajočih belih oblekah in popolnoma izpiljenih visokih tonih in harmoniji glasov obvladovali plesišča sveta. Album ''Spirits havihg flown'' in pesem ''Saturday night fever'' sta postala številka ena med hiti in s tem so ''Bee Gees postali edina slupina v pop zgodovini, ki je napisala, sproducirala in posnela tako veliko zaporednih hitov, ki so na lestvicah dosegali vrhove,'' o njih piše v Rock'n'roll Dvorani slavnih, kamor so se seveda uvrstili, leta 1997 namreč.

''Vedno se snemaj''

Robin je bil pogosto stranski vokal, je pa v več pesmih tudi glavni vokal, med svojo kariero je posnel tudi več solo albumov.

Leta 2008 je Gibb razložil svojo skrivnost uspeha: ''Vedno se snemaj. Nikoli ne veš, kdaj se ti bo med večurnim pisanjem porodila dobra ideja in ne veš, ali se je boš kasneje še spomnil. Tako vse ostane na kaseti.'' Priznal je tudi, da so med nastajanjem Vročice v enem samem tednu napisali tako ''How deep is your love'', kot ''Night fever'', ''Stayin' alive'', ''If I cant have you'' in še ostale.

Ob boku Lennonu

Sicer pa so Bee Gees prodali več kot 200 milijonov albumov po celem svetu od svojega prvega izdanega albuma leta 1960. ''Vsi bi se morali zavedati, da so Bee Gees na lestvici najbolj uspešnih piscev pesmi britanske glasbe vseh časov zaostali le za Lennonom in McCartneyjem,'' je dejal eden od britanskih televizijskih voditeljev, ki je je med prvimi poročal o smrti Gibba, Paul Gambaccini.

''Ne le, da so sami napisali svoje lastne hite, napisali so veliko hitov tudi za Barbro Streisand, Diano Ross, Dionne Warwick, Celine Dion, skupino Destiny's Child, Dolly Parton in Kennyja Rogersa, seznam pa se še nadaljuje,'' je še dejal.

Robin Gibb, ki je imel po mnenju mnogih enega najboljših glasov soula med belci, je svoje hite kot vodilni vokal pa prepeval vse od svojega 17. leta

Na koncertu leta 1998.