Napovedujete najmanj eno kolajno. Od kod tak optimizem?

Najprej moram poudariti, da nas spremlja veliko smole, od poškodb, bolezni... Toda drugega, kot da gremo naprej, nam ne ostane, pa čeprav vsaka bolezen ali poškodba pomeni od 5 do 10 odstotkov slabši nastop, kar glede na močno konkurenco v plavanju seveda prinese slabšo uvrstitev. Sem optimističen in prepričan, da se bo naša krivulja znova obrnila navzgor. Če pogledamo plavalce, ki so na startni listi, je optimizem glede kolajne na mestu, saj nanjo realno merijo tako Dugonjič, Markič, Mankoč kot tudi Isakovičeva. Če bo za koga izmed njih tisti plavalni dan vse ustrezno, bo kolajna naša.

Težave vam povzroča bolezen Damirja Dugonjiča, ki ga pesti trebušna gripa. Bo nared?

Še vedno ima prebavne motnje, mu pa temperatura ne niha več toliko, zato pričakujem, da bo vsaj do petka, ko bo plaval na 50 prsno, že dovolj pripravljen za odmeven izid.

Kako pomembno je to evropsko prvenstvo glede na to, da so prvi cilj vendarle olimpijske igre konec julija v Londonu? Koliko plavalcev naj bi tam sploh nastopilo?

Naša sanjska številka je med sedem in devet, pri čemer trije plavalci normo A že imajo. Številka devet je tako sanjska kot na neki način tudi utopična, jo pa lahko dosežemo, če bo svoje odplavala tudi štafeta. Seveda je evropsko prvenstvo le vmesna postaja do olimpijskih iger, vsi z normami B se morajo na Madžarskem znova dokazati, potrditi izide in se približati normi A. Komur to ne bo uspelo, bo imel zadnjo možnost prihodnji konec tedna v Kranju, ko bo že znan spisek za London, pa čeprav je skrajni rok uradno 18. junij.

Z zadnjega EP pred dvema letoma so se plavalci vrnili z osmimi finali, a brez kolajne. Bi vas kaj podobnega zadovoljilo?

Bi. Bodimo pošteni, kolajna je za nas Slovence, ki seveda nismo plavalna velesila, vendarle prestiž, enkrat jo osvojimo, spet drugič ne, je pa pomembno, da smo ji vedno blizu in ostajamo konkurenčni. Dodatne težave nam povzroča financiranje, saj se lahko zgodi, da v prihodnosti ne bomo več konkurenčni.

Zasedba je številčna kot že dolgo ne, z desetimi plavalkami in osmimi plavalci. Zakaj ste se odločili, da na pot na Madžarsko krene kar 18 plavalcev?

Sem selektor vseh plavalnih reprezentanc, zato so mi pomembni tudi kadeti in mladinci. Najbolj zahtevni so vedno prehodi v višje kategorije, glede na majhno število plavalcev, ki so perspektivni, pa je pomembno, da nikogar ne izgubimo. Veste, mi imamo na primer enega zelo perspektivnega plavalca, Američani pa imajo takšnih 10.000, zato je njim vseeno, če jih izgubijo 9999, toda en vrhunski bo ostal. Pri nas pa tega enega nikakor ne smemo izgubiti, zato moramo mladim ponuditi vse, da dosežejo svoj maksimum, pa čeprav to pri nekom pomeni le uvrstitev med najboljših 16, pri drugem pa olimpijsko kolajno.