"Da vzdržiš tako dolgo, je pomembna predvsem psiha. V zadnjem vzponu sem vozil na malem verižniku, saj nisem imel več moči. Ko pa me je Rodriguez ujel 350 metrov pred ciljem, sem prestavil in zmogel iti še enkrat mimo," je pripovedoval Matteo Rabottini. Ko so podražili Joaquima Rodrigueza, ali je nemara prepustil zmago, je bil jezen: "Ne prepuščam zmag, niti Rabottiniju. Nisem velikokrat zmagal na Giru, zato ne prepuščam priložnosti."

Že v soboto je v podobnem scenariju kot ubežnik slavil Kostaričan v dresu španske ekipe Movistar, Andrej Amador Bakkazakava. Visokorasli Kanadčan Ryder Hesjedal (Garmin) pa je po zaslugi nepričakovanega napada v zadnjih treh kilometrih za en dan znova zamenjal Rodrigueza v rožnati majici. Gregor Gazvoda, pomočnik Johna Gadreta (Ag2r), ki se je povzpel že med petnajsterico skupno, je obe gorski etapi končal v "grupettu", kot imenujejo glavno skupino, v kateri je večina sprinterjev in pomočnikov. Več kot pol ure za zmagovalcem. Na Pian dei Resinelli jih je skupaj pripeljalo več kot 50, v soboto v Cervinio kar 75. Zgodbi Rabottinija ali tudi Amadorja, ki je zase dejal, da je 50-odstotno Rus po mami, 25-odstotno Španec po stari mami in 25-odstoten Kostaričan po očetu, sta le primer, da bi lahko kaj takega zmogli tudi Slovenci.

Denimo tudi Robert Vrečer ali Jure Golčer. Kruta realnost, s katero se morajo sprijazniti slovenski kolesarji, so manjši klubi, manjše dirke. Robert Vrečer, tretji lani na dirki Po Sloveniji ter nesojeni član propadle velike ekipe Geox, je v dresu avstrijske Vorarlberg zmagal na 18. dirki Po Grčiji (UCI-2). Najbolj trdovratni tekmec je bil Davide Rebellina, veteran, ki se je po kazni vrnil na sceno v italijansko-hrvaški ekipi Merididana Kamen. Vrečer je pet dni branil modro majico vodilnega z vsega štirimi sekundami prednosti od prve do zadnje etape, od Korinta, Šparte do Aten.

"To, da je bil tekmec prav Rebellin, daje zmagi posebno težo," se je Robert Vrečer razgovoril pod Akropolo. "Nisem imel posebnih težav z njim, posebno na klanec ne. Po moje je vedel, da če bi me napadel, bi hitro zaostal minuto ali več. Dirka je bila namreč na razgibani trasi, za hribolazce. So pa seveda moji fantje iz avstrijske ekipe pošteno garali in zmaga je poplačilo za nas vse," je deseto zmago slovenskih kolesarjev na UCI dirkah letos opisal Vrečer. Na zmagovalnem odru 63. Fleche du Sud po Luksemburgu (UCI-2) je bil tudi Jure Golčer (Tirol). Prehitela sta ga mlada upa, Luksemburžan Bob Jungels in Nemec Julian Kern. "Kaj mi pomeni? Nič. Da se forma stopnjuje," je navrgel Jure Golčer z mislimi na dirko Po Sloveniji.