Letos, v svoji šesti ediciji, so združili moči z Gledališčem Glej in festivalu dodali premiero, šest performansov in delavnico dramskega pisanja. V času zmanjševanja sredstev in borbe za preživetje pa v odločitvi večjega gledališča, da k sodelovanju povabi manjše, lahko prepoznamo tudi "solidarnostno gesto" in "protiutež neoliberalno usmerjeni kulturni politiki", je dejal umetniški vodja Gledališča Glej Marko Bulc.

Nosilni program je tako kot v prejšnjih letih sestavljen iz lanskih in letošnjih uspešnic Slovenskega mladinskega gledališča, ki se jim letos pridružujejo še tiste iz Gledališča Glej. Od 24. do 31. maja bodo pokazali 14 predstav, kar je poseben izziv za igralce, ker bodo nekateri med njimi v tednu dni odigrali po osem vlog, je opozorila direktorica SMG Uršula Cetinski. Vse predstave bodo podnaslovljene z angleškim prevodom, saj se bo festivala udeležilo tudi 25 tujih producentov.

Poseben del programa bodo otvoritveni in zaključni performansi, ki so nastali v sodelovanju z zagrebškim festivalom uprizoritvenih umetnosti Perforacije. Festival bosta odprla dogodka, ki se bosta osredotočila na spremembe v odnosu evropskih družb do kulture. Režiser Jure Novak, igralka Olga Kacjan in člani ansambla SMG bodo pripravili slovesno odprtje in kratko predavanje o prednostih slovenske kulture, režiser Marko Bulc in performer Matej Recer pa bosta izvedla performans Ko slišim besedo igralec, se primem za denarnico. Željko Zorica, hr vaški multimedijski umetnik, bo predstavil Kroatische-Slowenische Freundschaft: Patria.

Zaključek festivala ali Noč performansov bosta obeležila še dva dogodka hrvaških performerk, Act(ing) Petre Kovačič in Ciklus: Erszebet Bathory znane multimedijske umetnice Vlaste Delimar. Večer bo sklenila Svoboda je vedno svoboda drugače mislečih v režiji Nede R. Bric in izvedbi članic igralskega ansambla SMG. Dogodek, ki si za naslov vzema citat Rose Luxemburg, je zamišljen kot hommage revolucionarnim ženskam iz svetovne zgodovine.

Na Preletu bodo še premierno uprizorili otroško predstavo Gozd raja, ki je nastala v koprodukciji Gledališča Glej z Dječjim kazalištem Dubrava iz Hrvaške ter v režiji Petra Kusa. Predstava je svojo premiero že doživela v Zagrebu, sicer pa jo izvajajo tako v hrvaščini kot slovenščini. Središče predstave so glasba in avtorski inštrumenti iz naravnih materialov gozda, ki se zgledujejo po tradicionalnih ljudskih glasbilih vsega sveta.

Prelet bo obiskal tudi ameriški dramatik Norman Allen, ki bo vodil dvodnevno delavnico dramskega pisanja z naslovom Zrcalo zgodovine. Allen je avtor besedila za predstavo Zadnji ples Nižinskega, ki bo v režiji Marka Mlačnika uprizorjena na festivalu, sicer pa se posebej ukvarja z dramami o zgodovinskih osebnostih, kar bo tudi tema delavnic.