Organizator dvoboja Richard Schaefer je dejal, da sta se oba boksarja prostovoljno odločila za dopinško kontrolo, ki jo je izvedla ameriška protidopinška agencija (WADA), tako vzorec A kot B pa sta bila pri Bertu pozitivna.

Na vest se je prek Twitterja odzval tudi slovenski boksar Dejan Zavec, ki je najprej zapisal, da ga novica ni presenetila. Nato pa je zapisal še, da pozitivni dopinški testi mečejo slabo luč na boks, in vse boksarje pozval k čistim bojem. Prav Berto je Zavcu septembra lani v ameriškem Biloxiju odvzel naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji (do 66,678 kilograma) po verziji IBF, ko so se sodniki zaradi Zavčevega hematoma (ta je bil posledica Bertovega močnega udarca), ki mu je povsem zaprl desno oko, odločili, da po peti rundi prekinejo dvoboj, in tekmo je s tehničnim knockoutom dobil Berto.

Osemindvajsetletni Berto je vrsto let eden od varovancev tako imenovanega kondicijskega trenerja in nutricionista Victorja Conteja. Ustanovitelj zloglasnega laboratorija Balco v Kaliforniji je vrsto uglednih športnikov, med njimi tudi sprinterja Marion Jones in Tima Montgomeryja ter baseballskega zvezdnika Barryja Bondsa, več let sistematično zalagal s steroidi in rastnimi hormoni. Conte je bil leta 2005 obsojen na štiri mesece zapora in štiri mesece pogojne kazni.