Ljubljana Nocoj bo v Cankarjevem domu potekal sklepni koncert zlatega abonmaja sezone 2011/2012. Pod vodstvom dirigenta Thomasa Hengelbrocka bo nastopil Simfonični orkester Severnonemškega radia (NDR) iz Hamburga, kot solistka pa bo nastopila mlada nemško-japonska pianistka Alice Sara Ott, ki danes sodi med najbolj iskane virtuozinje.

Leta 1945 ustanovljeni Simfonični orkester Severnonemškega radia je umetniško izoblikoval Hans Schmidt-Isserstedt z uglednimi gostujočimi dirigenti. Z njimi so Simfoniki NDR kot eden prvih nemških radijskih orkestrov dosegli mednarodno priznanje. Pomembno je bilo tudi obdobje dirigenta G. Wanda (do leta 2002), ko so nastali številni posnetki, simfoniki pa so zasloveli kot vrhunski interpreti Brucknerja. Orkester izvaja zlasti dela klasično-romantičnega repertoarja in sodobnosti ter koncertira po vsej Nemčiji in v tujini. Liniji odličnih dirigentov se je nedavno pridružil Thomas Hengelbrock, ki sodi med najzanimivejše sodobne dirigente: je muzikološki raziskovalec, programski nekonvencionalist in interpretacijski eksperimentator, iskan v osrednjih glasbenih ustanovah evropskih prestolnic. Ob intenzivnem izvajanju sodobne glasbe se posveča historično informirani izvajalski praksi glasbe 19. in 20. stoletja.

Mlada nemško-japonska pianistka Alice Sara Ott je že kot najstnica prejela številne prestižne nagrade na klavirskih tekmovanjih, danes pa sodi med najbolj iskane virtuozinje in s solističnimi recitali, kot izvajalka komorne glasbe ali kot solistka z odličnimi orkestri, žanje navdušene kritike. Za posnetke Chopina, Čajkovskega in Liszta je bila nagrajena po izbiri urednikov revij Classic FM in International Piano imenovana pa je bila tudi za "mlado umetnico leta 2010" pri nemških nagradah Klassik Echo. nr