Kako vidite vlogo HR, vodij in vodstva pri odkrivanju, razvoju in vodenju talentov?

Menim, da so za odkrivanje talentov odgovorni njihovi vodje, menedžerji. Se je pa pri uvodu v razvoj talentov prihodnosti nujno treba vprašati, ali je oseba primerna za menedžersko kariero ali pa morda le za strokovno. Mnogi vodje vidijo talente v svojih vrstah, pa jih vse prevečkrat silijo v menedžerske kariere, s tem pa jim v bistvu naredijo slabo uslugo. Menim, da so talenti v organizacijah večinoma talenti strokovnjaki z različnih področij, in ne menedžerski talenti. Tu se lahko talentu naredi nepopravljiva škoda in zaradi tovrstnih napak nam najboljši tudi odhajajo. Že ob identifikaciji talenta je treba vključiti HR, ki pripravi plan njegovega razvoja in spremljanja. Vodenje talentov pa je ponovno v domeni menedžerja.

Zakaj je pomembno nenehno spremljanje razvoja talentov?

Sam sicer menim, da je treba spremljati vse zaposlene, res pa je, da se mora talentu posvetiti posebno pozornost. Spremljanje talentov je naloga HR-službe, ki je v pomoč pri načrtovanju nadaljnjega dela s talentom. Enoletni programi razvoja so smiselni, ob ustreznem sprotnem spremljanju pa menim, da se bo tudi talent zavedal, da je talent in da se vanj vlaga ter ne bo razmišljal o drugih delodajalcih.  

Kako lahko preprečimo odhod talentov?

Odhode talentov iz podjetja je zelo težko preprečiti in odhodi so tudi neizbežni. Na dogodku je Enzo Smrekar iz Droge Kolinske zelo lepo povedal: bližje, kot smo vrhu korporativne piramide, manj je mest, ki so talentom na voljo. Sam menim, da je treba poskrbeti, da talenti ne razmišljajo o odhodu. Ko enkrat pride do tovrstnega razmišljanja, je vlak že zamujen. Ena izmed velikih nemških multinacionalk vsako leto organizira svojo akademijo talentov, ki traja šest mesecev plus tri mesece praske v tujini, vanjo pa vključi trideset najperspektivnejših kadrov iz vsega sveta. Ob tem se zaveda, da jo bo v naslednjih treh letih več kot polovica izbrancev zapustila, pa vseeno vlaga v akademijo, saj se ji že vzgoja tistih, ki ostanejo, kaže kot ustrezna investicija.

Kako talente ustrezno obravnavati in kako jih nagrajevati?

V tej točki se povsem strinjam z direktorico Bisnode, Mario Anselmi, ki je dejala, da biti talent ni nagrada, je obveza in odgovornost. Zanimiv je bil tudi prispevek direktorice Siemensa, Medeje Lončar, ki je povedala, da sama ni vedela, da so jo identificirali za talenta in so ji o tem povedali šele ob odhodu iz podjetja. Sam menim, da ni nujno, da se talentom eksplicitno pove, da so talenti, to morajo ob vsakdanjem delu in ukvarjanju z njimi preprosto občutiti in ugotoviti sami. Zelo zanimivo je bilo tudi spoznanje vseh gostov, da se talent, kakor hitro ga identificirajo talenta in mu to sporočijo, usede v fotelj in sprašuje le še, koliko bo plača višja, kakšen bo njegov službeni avto in tako naprej. Talenti, vedite, da je to vaša prva in zadnja napaka!